Kaalheid en de overgang

Kaal worden in de overgang? Kaal worden vanwege een hormonale oorsprong gebeurt bij veel van ons. In Nederland heeft op 70-jarige leeftijd 80 procent van de mannen en 30 procent van de vrouwen een min of meer vergevorderd stadium van alopecia androgenetica, kaalheid met een hormonale oorsprong.

In de herfst verlies je sowieso veel haren. Iedere nog behaarde mens, verliest 50 tot 100 keer per dag een haar. Tijd om meer te weten te komen over kaalheid, en het verband van kaalheid en de overgang.

Een mooie bos haar is psychologisch en sociaal belangrijk. En in veel culturen seksueel aantrekkelijk. Hoewel de waardering voor haar- en baardgroei over de wereld verschilt en in de tijd varieert, is het voor veel mensen een kleine ramp als ze hun haar verliezen. Kaal worden kan je kwaliteit van leven wel degelijk beïnvloeden. Maar, omdat kaalheid niet levensbedreigend is, is er geen medische urgentie en krijg je of vind je weinig medisch advies.

De twee medicijnen die nu tegen kaalheid bestaan zijn gevonden toen men iets anders zocht. Het ene middel is ontwikkeld tegen hoge bloeddruk, het andere tegen plasklachten bij goedaardige prostaatvergroting. En de haargroei werd aanvankelijk alleen opgemerkt als bijwerking van die medicijnen. Die bijwerking is commercieel geëxploiteerd door medicijnfabrikanten.

De laatste tientallen jaren is er onderzoek gedaan naar de inzet van moderne biotechnologische medicijnen of celtechnieken om kaalgeworden hoofdhuid weer te stimuleren tot welige haargroei. Maar grootschalige toepassingen zijn er nog niet. In de afdeling ‘dure behandelingen’ tegen kaalheid vind je haartransplantaties. Daarvan kunnen de kosten oplopen tot 10.000 euro. Mensen die ernstig lijden onder hun kaalheid hebben het er soms voor over. Mensen die het geld hebben en er goed uit willen zien, of het voor hun beroep of ego nodig denken te hebben ook. Haartransplantatie is een cosmetische ingreep die wordt uitgevoerd in commerciële klinieken.

Lees verder over Alopecia (link naar NRC). Als verpleegkundig overgangsconsulent help ik je graag, spreek af via deze site.

Foto: RDNE Stockproject

Dit vind je ook interessant