Is het de overgang?
Ik spreek vaak vrouwen van 45-55 jaar die vastlopen en niet meteen aan de overgang denken. Angst en paniekklachten kunnen verward worden met opvliegers en nachtelijk zweten. Hoofdpijn, spierpijn of slecht slapen en moeheid kan gezien worden als uiting van spanning. Hormonen die op hol slaan kunnen stemmingswisselingen veroorzaken. Je kan gevoeliger worden voor stress waardoor je jezelf af en toe verliest. Andere klachten kunnen zijn spierpijn, gewrichtspijn, darmklachten, het ineens zwaarder worden. Dit kunnen eerste symptomen van de overgang zijn. Als je weet wat het is kan je er ook wat aan doen. Ik help je graag bij het omgaan met overgangsklachten.
Wat is de overgang?
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw. Het begint rond je 45ste jaar*, soms eerder soms later. Rokers komen eerder in de overgang. Gemiddeld duurt de overgang tien jaar en kent verschillende fases. De overgang is een periode waarin je lichaam op zoek is naar een nieuwe hormonen-balans. Je hormonen hebben je hele leven invloed gehad op gewicht, bloeddruk en stemming. Je lichaam moet wennen aan de verandering van hormonen. Er zijn drie fases in de overgang met eigen kenmerken de pre-, de peri- en de post-menopauze. In de eerste fase van de overgang is je menstruatie nog normaal, en krijg je last van klachten die je misschien niet kunt plaatsen zoals stemmingswisselingen. In de volgende fases zijn de klachten vaak heftiger en gaan samen met veranderende menstruatie. In de laatste fase van de overgang, de post-menopauze, menstrueer je niet meer en kun je last krijgen van typische overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten.
*Enkele vrouwen komen van nature op jongere leeftijd in de overgang.
Consulten
In het eerste consult verzamelen we al jouw klachten en bepalen we in welke fase van de overgang je bent. In het tweede consult gaan we verder met leefstijl-adviezen en maken we een risicoanalyse. Meerdere consulten zijn mogelijk, vaak helpt een derde consult om meer zicht te krijgen op de verandering. Maak hier een afspraak.
Leefstijl
Een goede leefstijl is belangrijk voor iedereen. Voor de vrouw in de overgang is het een zeker een must om fit te blijven. Overgangsconsulenten werken al met leefstijl-adviezen. Artsen en verpleegkundigen leren steeds meer over de positieve invloed van een gezonde leefstijl. Het gebruik van vitamines en mineralen en gezonde voeding naast de evt. medische behandeling, is steeds vaker geaccepteerd. Ik ben verpleegkundige en ook orthomoleculair voedingscoach en kan je adviseren over voeding, gezond bewegen, gebruik van goede supplementen tijdens en na de overgang.
Gezondheidsklachten
Een vrouw loopt na de overgang meer risico op gezondheidsklachten. Het lichaam maakt vrouwelijke hormonen niet meer aan, waardoor je meer risico loopt op
- hart-en vaatziekten
- borstkanker
- overgewicht
- hoge bloeddruk
- suikerziekte
- botontkalking
Samen maken we een risicoanalyse. Met de analyse krijg je meer inzicht en kan je er wat aan doen.
Een bekende risicofactor is roken. Ik kan je helpen met stoppen, zodat je minder risico loopt op hartfalen. Ik geef sinds jaren aan zowel groepen als individuen stoppen met roken-trainingen, volgens de ‘Voel je vrij’-methode.
Maak een afspraak
Maak op tijd een afspraak, samen kijken we wat er aan de hand is en wat je kunt doen aan de klachten van de overgang om weer wat vat te krijgen op jezelf. Als je weet wat er gaande is kan je er ook wat aan doen!
Zorgverzekering
Veel zorgverzekeringen vergoeden de consulten. Kijk bij de zorgwijzer om te zien wat jouw verzekering vergoedt. Wil je overstappen naar een andere verzekering die wel vergoedt? Overstappen.nl heeft alles over zorgverzekering en de overgang op een rijtje.
Vergoedingen
Kijk bij de zorgwijzer wat jouw verzekeraar vergoedt.
Boek over de overgang
Gezond en vitaal leven? Daar heb je soms inspiratie bij nodig.
Overgangsconsulent Stef Boes raadt de boeken van Yvonne van Stigt aan, je kunt deze hier bestellen.
Doe de test
ja/nee
ja/nee
ja/nee
Uitslag Test
Heb je meer dan vier vragen met ja beantwoordt, dan lijkt het er inderdaad op dat je in de overgang bent. Bij een consult leer je over je hormoonhuishouding. Je leert in welke fase van de overgang je bent. Je leert wat je kunt verwachten en hoe je omgaat met je veranderende lijf. Maak hier een afspraak. Als je weet wat het is, kun je er veel beter wat aan doen.

Spreker
Stef is verpleegkundig overgangsconsulent met ruime ervaring als spreker. Werkgevers of beroepsgroepen die een spreker zoeken over de overgang, kunnen contact opnemen.
Kennis op internet
Wil je meer kennis over gezondheid, dan beveel ik deze online community aan: Dokter.nl