Tinnitus Awareness Week

In deze week aandacht voor je oren, want als je er last van krijgt… is het vaak al te laat. Wat moet iedereen weten over de gevoeligheid van de oren?

Eerst even dit; wat is tinnitus? Doof.nl schrijft;
‘ Tinnitus kan optreden na gehoorschade. Gehoorschade leidt tot slechter horen. Het brein past zich daarop aan en daardoor kunnen er geluiden ontstaan die er niet zijn. Of je krijgt last van overgevoeligheid voor geluid. ‘

In de overgang ben je gevoeliger, omdat je lichaam moet wennen aan je nieuwe (lagere) hormoonspiegels. Bij tinnitus ofwel oorsuizingen is er sprake van aanhoudend zoemen, sissen, brommen of suizen in de oren. Anderen spreken eerder over het geluid van zeegolven of van een soort fluittoon. Tijdens een zwangerschap of de overgang, wanneer de hormonen van gedrag veranderen, komt deze klacht regelmatig voor.

Wat kun je doen?
🧐Voorkomen is mooi; bescherming van oren en voldoende stilte zijn belangrijk.
🧐Als de gehoorgang al beschadigd is, is begrip belangrijk. Acceptatie van en leren omgaan met de tinnitus kan best lastig zijn, toon daarom je begrip.
🧐stress, ongezond eten, alcohol en roken helpen je niet, je leefstijl verbeteren kan best moeilijk zijn.
🔎Zoek hulp als je wil stoppen met drinken/roken en als je meer beweging en zelfgemaakt eten wil eten.
🔍Zoek een groep op om mee te wandelen of samen te koken(zonder alcohol!) en zoek hulp en informatie over stoppen met roken en drinken.


🦶🏽De eerste stap heb je al gezet als je tot hier hebt gelezen! Je bent je ervan bewust dat je aan het stuur staat. 💪🏽


Ik ben niet alleen Stoppen met Roken trainer, ik kan je ook helpen met je voeding, en ik ben verpleegkundig overgangsconsulent. Je kunt een afspraak inplannen. Ik werk in Leeuwarden, Bolsward, Harlingen en op Terschelling.

Foto: Liza Summer via Pexels

Dit vind je ook interessant