Een jonge vrouw gezien vanaf de neus blikt de camera in, zij heeft sluit donkerbruin haar in een scheiding uit het midden

Je haar in de overgang

Je haar in de overgang, wat kun je verwachten en wat kun je doen?

Een van de klachten die vrouwen noemen in de overgang gaat over het haar. Je hoort over haaruitval, minder groei, of dunner en breekbaar haar.

Na je veertigste begint dit proces meestal geleidelijk. Haaruitval door de overgang lijkt er een beetje ‘bij’ te moeten horen. Toch zijn er tips om je haar én huid in goede conditie te houden tijdens de overgang.

Is haaruitval door overgang tijdelijk?

De overgang is verantwoordelijk voor veranderende verhoudingen tussen vrouwelijke hormonen enerzijds en mannelijke hormonen anderzijds. De oestrogeenspiegel neemt enorm af, tot wel 80%, terwijl het androgeen niveau ‘slechts’ 10% tot 30% afneemt. De verhouding in de nieuwe hormoonspiegel is blijvend, je lichaam moet er aan wennen.

Door overgevoeligheid voor mannelijke hormonen kan haaruitval ontstaan. Haaruitval door overgang presenteert zich op heel verschillende manieren.

De haaruitval stabiliseert zich uiteindelijk vrijwel altijd. Dat neemt niet weg dat sommige vrouwen door haaruitval tijdens de overgang met een dunnere haardos te maken krijgen. Wanneer de overgang voorbij is, volgt er soms herstel, maar zo’n volle haardos als je in jongere jaren had, moet je niet meer verwachten.

De afname van de oestrogeenspiegel kan zowel plotselinge haaruitval als geleidelijke haaruitval veroorzaken. Het treft zowel je hoofdharen als haren in de liezen. Haaruitval kan meer dan één oorzaak hebben.

Advies over een shampoo om haaruitval te stabiliseren en de conditie van je haar te verbeteren, kun je vragen aan een arts, dermatoloog of een ervaren kapper.

Niet alleen haaruitval is een overgangsklacht. Veel vrouwen krijgen te maken met haar dat sneller breekt. Het lijkt wel of alle fut uit het haar weg is. Dit heeft naast de veranderingen op hormonaal gebied, ook te maken met de afname van het pigment en omdat het haar minder hard groeit.

Wil je minder klachten, dan kun je op deze dingen letten:

-Wees mild voor je haar. Kies voor een reinigende en voedende shampoo, zonder schadelijke bestanddelen zoals parabenen
-Doe je föhn en stijltang of krultang weg. Behandelingen zoals stylingbeurten, verf en kleur momenten zijn vaak te hevig voor je haren
-Geef je haar af en toe een welverdiende oppepper met een voedend haarmasker
-Een hoofdmassage kan helpen, omdat dat de bloedtoevoer stimuleert
-Langdurige stress kan haaruitval versnellen. Door stress te vermijden blijft de haaruitval beperkt
-Probeer eens satijnen kussenhoezen
-Kies voor een gevarieerd en verantwoord voedingspatroon. Je haar -en ook de rest van je lichaam- heeft behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen. Vezelrijke voeding en voedingsmiddelen die rijk zijn aan onder meer vitamine B, Biotine, vitamine C en zink hebben invloed op de kwaliteit van je haren

Verantwoord ontharen

Naast haaruitval zijn de mannelijke hormonen soms ook van invloed op de lichaamsbeharing. Bijvoorbeeld het ontstaan van donker, hard haar op kin of bovenlip. Heb je last van overbeharing? Let dan op met het verwijderen van deze haartjes. Als het gezichtsbeharing betreft, is bleken niet aan te raden. Beter is het om deze haren te harsen of waxen. Is de haargroei in uw gezicht explosief toegenomen? Overweeg dan de mogelijkheden van permanent ontharen. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit kan worden vergoed.

Haarwerk

Als de haaruitval kale plekken veroorzaakt en/of als de haardos zo dun wordt dat het onprettig wordt, kun je een haarwerk overwegen. Ervaren haarwerkspecialisten kunnen je laten zien hoe je haaruitval kunt camoufleren.

Algemeen advies, advies op maat

Met aandacht voor je levensstijl en je haar en regelmatig een haarmasker komen de meeste vrouwen al een heel end. Wil je meer weten over je haar en de overgang? Ik houd spreekuur op verschillende plekken in Friesland. De meeste vrouwen hebben met 2 tot 3 consulten van een uur, genoeg handvatten om de overgang beter te kunnen hanteren. Maak je een afspraak? Of lees over overgangsklachten en wat je kunt doen. Ik deel graag mijn kennis met je.

Een jonge vrouw gezien vanaf de neus blikt de camera in, zij heeft sluit donkerbruin haar in een scheiding uit het midden

Dit vind je ook interessant