de gezondheidsvoordelen van cacao (zonder suiker!)

Cacao en de overgang

Cacao en de overgang, een goede combinatie! Iedere vrouw ervaart de overgang en bijkomende klachten anders. In mijn consulten help ik vrouwen bewuster keuzes te maken in leefstijl. Bijvoorbeeld minderen of stoppen met alcohol drinken, minder koffie en suiker nemen, meer bewegen en stoppen met roken.


In dit artikel ga ik in op iets dat zowel lekker als gezond kan zijn. Cacao🤎

Cacao kan je gezondheid op verschillende manieren verbeteren

Cacao heeft een gunstig effect op je hart- en vaatstelsel, je bloedsuikerspiegel en je nachtrust.
Heel fijn, want juist in de overgang, een periode in je leven waarin alles in de war kan zijn, kan de bloeddruk omhoog gaan en kan je last krijgen van opvliegers. Lees meer over de gezondheidsvoordelen van cacao en hoe je cacao in kan zetten. Het is natuurlijk geen wondermiddel. En de repen melkchocolade met veel suiker, die leveren weinig op helaas😄. Belangrijk: De kwaliteit van de ene en andere soort cacao en chocola is verschillend.

Is het wel cacao? Of is het iets anders?

Cacao is gemaakt van het zaad uit de vrucht van de cacaoboom. Na veel tussenstappen is er cacaopoeder. Een van de tussenstappen is het maken van nibs, zeg maar de kern van de cacaoboon. In de supermarkt kun je zowel nibs als cacaopoeder kopen, maar vooral vind je héél veel chocolade. Chocolade is een vast voedsel dat wordt gemaakt door cacaomassa te combineren met cacaoboter en suiker. De hoeveelheid cacaomassa in het eindproduct bepaalt hoe donker de chocolade is. Voor melkchocolade wordt er naast suiker, ook melk of melkpoeder aan de chocolademassa toegevoegd. Melkchocolade bevat 10% tot 12% cacaomassa. Halfzoete of bitterzoete chocolade wordt vaak pure chocolade genoemd en moet niet minder dan 35 gewichtsprocent cacaomassa hebben. Chocola en cacao zijn niet hetzelfde zijn. Aan chocolade zijn suikers en melk producten toegevoegd en dat wil je nu juist wat minder gebruiken in de overgang. Gebruik daarom liefst pure chocola (je went aan de smaak) als je bewuster met cacao om wil gaan in de overgang.

Echte cacao? Let op dat je ongezoete cacao koopt. Lees altijd op de verpakking de ingrediënten, als  er alleen cacaopoeder opstaat, dan heb je het puur en zonder suiker. Cacao werd in de streken waar het groeit, gebruikt op bijzondere dagen vanwege de smaak en de heilzame werking omdat het o.a. meer antioxidanten bevat.

Cacao is rijk aan antioxidanten

Cacao bevat veel flavonoïden; een sterke soort antioxidant. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Als vrije radicalen niet geremd worden door antioxidanten, loop je het risico om vaker ziek te worden. De antioxidanten in cacao verhogen het goede HDL-cholesterol in je bloed. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zelf, minder van het slechte LDL-cholesterol aanmaakt. HDL-cholesterol werkt bloeddrukverlagend en is daarmee goed voor het voorkomen van hartproblemen.

De antioxiderende effecten van cacao kunnen de insulineresistentie rechtstreeks beïnvloeden en beschermen je tegen het krijgen van diabetes type 2. Bij deze ziekte reageert je lichaam niet meer goed op het hormoon insuline. Mensen die veel flavonoïden binnenkrijgen reageren beter op insuline en hebben minder last van chronische ontstekingen.

Cacao voor je hart- en vaatstelsel

Onderzoek heeft uitgewezen dat cacao een positief effect heeft op de bloeddruk en bloedcirculatie. Cacao maakt je bloedvaten namelijk flexibeler, en dat zorgt ervoor dat je bloedvaten beter kunnen uitzetten. Hierdoor daalt je bloeddruk en kan het bloed beter doorstromen.

Daarnaast voorkomt cacao dat witte bloedcellen aan de wanden van je bloedvaten blijven plakken. Zoals je al eerder hebt gelezen verlaagt cacao je cholesterol. Al met al is cacao dus effectief bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Het epicatechinegehalte van cacao is in de eerste plaats verantwoordelijk voor de gunstige invloed ervan op het vasculaire endotheel, via het effect ervan op zowel de acute als chronische opregulatie van de stikstofoxide productie.

Andere cardiovasculaire effecten worden gemedieerd door ontstekingsremmende effecten van cacaopolyfenolen en gemoduleerd door de activiteit van NF-KB. Verder kan cacaoconsumptie veranderingen stimuleren in redox-gevoelige signaalroutes die betrokken zijn bij genexpressie en de immuunrespons.

Samenvatting:

Cacao kan je bloeddruk en bloedcirculatie verbeteren

Magnesium, koper én ijzer, cacao bevat essentiële mineralen

Magnesium

Rauwe cacao is de allerbeste bron van magnesium die er bestaat: Een eetlepel cacao van 10 gram bevat wel 53 mg magnesium. Veel vrouwen blijken in hun dagelijkse voedingspatroon vaak een tekort aan magnesium te hebben. Magnesium is belangrijk voor je hersenen, je stofwisseling en je immuunsysteem. Daarnaast helpt magnesium om je spieren, botten en tanden sterk en gezond te houden. Magnesium in cacao helpt je ook om beter te slapen. Slecht slapen is een van de symptomen van de overgang.

  • Magnesium reguleert melatonine; het slaaphormoon
  • En het ontspant je spieren

Koper

Ook kopertekort komt voor in ons westerse dieet. Koper helpt bij de zuurstoftoevoer naar rode bloedcellen, maar ook bij de regulatie van je stofwisseling. Cacao bevat 0,8 milligram koper per 100 gram en is daarmee een goede bron van dit mineraal.

IJzer

Cacao bevat een bewonderenswaardige hoeveelheid ijzer. Net als koper zorgt ijzer voor een gezond zuurstofgehalte in je bloed. Hierdoor krijg je meer energie. Het is dan ook geen wonder dat mensen met bloedarmoede vaak ijzersupplementen voorgeschreven krijgen. Ten slotte helpt ijzer andere mineralen, zoals kalium, zink, mangaan en seleen, door je lichaam te transporteren.

Rauwe cacao bevat essentiële mineralen die nodig zijn voor stofwisselingsprocessen en een optimaal zuurstofgehalte in het bloed.

Nog meer cacao voordelen

Cacao kan zenuwen beschermen tegen letsel en ontstekingen, de huid beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling in plaatselijke preparaten. Ook heeft cacao gunstige effecten op het verzadigingsgevoel, de cognitieve functie en ook op het humeur.

Cacao bevat veel van het stofje fenylalanine. Dit stofje zorgt ervoor dat je je blijer voelt. Fenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine. En dopamine ken je misschien wel: het verhoogt je geluksgevoel en concentratievermogen.

Naast fenylalanine bevat cacao serotonine, tyramine en anandamine nog meer stofjes die je blij en opgewekt maken.

Cacao bevordert de aanmaak van hormonen en neurotransmitters die je goed laten voelen. Word blij door cacao te eten. Cacao bevat allerlei stofjes die je een gelukkig gevoel geven.

Let op, cacao, geen chocola!

Omdat cacao voornamelijk wordt geconsumeerd als energierijke chocolade, bestaan potentiële schadelijke effecten als je er teveel van eet, waaronder een verhoogd risico op gewichtstoename.

Over het geheel genomen blijkt uit onderzoek tot nu toe dat de voordelen van een gematigde consumptie van cacao of pure chocolade waarschijnlijk groter zijn dan de risico’s.

Nog meer goeds door cacao

De geur van cacao werkt voor veel mensen ontspannend. Het verlaagt je stressgevoel, wat ook weer een positieve uitwerking heeft op het afvallen. Dat werkt als volgt: Als je stress hebt, maakt je lichaam cortisol aan. Uit onderzoek is gebleken dat cortisol ervoor zorgt dat je lichaam het vet stevig vasthoudt, en dat je 4 keer meer kans hebt om vet bij je buik op te slaan. Een studie naar het verband tussen stress en cortisol liet zien dat vrouwen met veel buikvet meer stress ervoeren in hun dagelijks leven dan vrouwen met minder buikvet. Cacao werkt stressverlagend en kan hiermee jou dus helpen om af te vallen en (buik)vet te verminderen. Cacao kan je nog op een andere manier helpen om gewicht te verliezen.

Het vermindert namelijk je eetlust. Door cacao te eten ervaar je minder honger en trek, en zal je dus minder snacken. Ook maak je de kans dat je overeet of een (vr)eetbui krijgt kleiner met cacao. Drink een half uurtje voor je gaat eten een kopje warme chocolademelk dat je zelf maakt van rauwe cacao. Je zult dan minder eten tijdens de maaltijd. Dit helpt jou op een natuurlijke manier om gezond af te vallen. Geen tijd? Neem dan een glas water voor de maaltijd, dan heb je ook een meer gevulde maag voordat de maaltijd begint.

Cacao mythes

Helaas zijn er ook mythes over cacao en chocolade. Met dit artikel weet je al veel van cacao. Maar het is ook goed om de mythes te benoemen. Je weet dan beter waarom je deze niet serieus hoeft te nemen.

Cacao heeft geen drogerend effect. Oftewel, het maakt je niet high. Zoals je al eerder las, bevat cacao een kleine hoeveelheid cafeïne, maar om hier een effect van te ondervinden zou je ineens kilo’s cacao moeten eten, dat doet niemand.

Cacao werkt niet verslavend. Waarom kun mensen hun repen en bonbons zo slecht laten staan? Het is de combinatie van suiker en vet waardoor mensen slecht ervan af kunnen blijven. Cacao bevat geen suiker en is vetarm, waardoor dit verslavende effect voor cacao niet geldt. Cacao kan je juist helpen de suikers te minderen en laten staan.

Ten slotte zorgt cacao ook niet voor acné. Het kan zijn dat de melkbestanddelen, de smaak- en houdbaarheidsmiddelen of de vetten in ongezonde chocoladerepen, die vervelende puistjes veroorzaken. Maar cacao in pure vorm kun je gerust eten, ook als je snel last krijgt van acne.

Is chocolade gezond? Over ongezonde chocolade

Zoals je misschien wel kunt raden is het niet gezond om een chocoladereep van 100 gram op te eten. Chocolade bevat naast cacao namelijk ook veel suiker. Ook het cacaogehalte in melkchocolade en de meest gangbare pure chocolade is erg laag. Je zou van deze soorten chocola veel moeten eten om van de gezondheidsvoordelen van cacao te genieten. Hiermee krijg je ook een hoop suiker, vet en calorieën binnen. De slechtste vorm van chocola is witte chocola.

Wat is dan wel gezonde chocolade?

Bij een cacaogehalte van 85% of hoger kun je spreken van gezonde chocola. Deze chocolade bevat namelijk veel cacao en vrij weinig suiker. Te bitter? Je zal wennen aan deze smaak, wanneer je beseft dat het de suiker was die je altijd zo lekker vond in chocola.

Chocola is wel erg calorierijk. 100 gram chocolade bevat ongeveer 580 calorieën dat is net zoveel als een voedzame avondmaaltijd. Met één blokje van 10 gram chocolade met een extra hoog cacaogehalte geniet je van de voordelen van cacao, terwijl je de caloriën beperkt.

Rauwe cacao: nibs en poeder

Wie de meeste gezondheidsvoordelen uit cacao wilt halen kiest voor rauwe cacao. Rauwe cacao zijn ongeroosterde nibs, waardoor alle antioxidanten en voedingsstoffen intact zijn gebleven. Rauwe cacao is verkrijgbaar in poedervorm, maar ook als cacaonibs.

Inspiratie voor gebruik (rauwe) cacao

  • 1 el cacaopoeder in je smoothie
  • 1 tl cacaopoeder in yoghurt of kwark roeren
  • 1 tl cacaopoeder door havermout of brinta
  • 1 el cacaonibs over kwark, yoghurt of havermout-ontbijt
  • 1 el cacaonibs gemixt met 2 el pure pindakaas (vaak de goedkoopste) maakt een heerlijke spread. Ook bij andere notenpasta
  • 1/2 tl cacaopoeder door je koffie

bron: https://www.medicalnewstoday.com/articles/dark-chocolate#antioxidants

Cacao en de overgang, de samenvatting

Cacao is bevorderend voor de gezondheid van meerdere onderdelen van je lichaam. Cacao is geen wondermiddel. Je dagelijkse voeding is nog veel belangrijker, ook als je wilt afvallen.

Dit vind je ook interessant