Van werkstress naar werkgeluk

Het is de week van de werkstress, dat nare gevoel dat je kan hebben. Als je werklast hoog is, of de sfeer onveilig voelt, als je geen overzicht hebt of geen inspraak, als je op een of andere manier stressgevoelens hebt… Bah, werkstress. Daarom deze vraag: Hoe kom je nu van werkstress naar werkgeluk?

Veel vrouwen die in de overgangsjaren zitten -gemiddeld rond het vijftigste jaar- beginnen zich af te vragen; Wil ik dit nog wel? Wat zijn de consequenties als ik iets anders gaan doen? Dit kunnen ingrijpende beslissingen zijn, die tot op zeer hoge leeftijd van invloed kunnen zijn, door een veranderende pensioenopbouw bijv. Neem zulke beslissingen pas nadat je goed weet wat de stressgevoelens veroorzaakt en als je de best-practices hebt gehoord in een persoonlijk gesprek. Misschien is er wel meer mogelijk dan je denkt.

Werkstress en overgang, maak ’t bespreekbaar

Werkstress die aan de overgang is gerelateerd, moet vooral besproken worden…op het werk. Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die daarin een actieve rol willen spelen.

Ook deze week heb ik een workshop gegeven aan leidinggevenden en een 2e workshop aan werknemers in dezelfde organisatie. In beide workshops staat het bespreekbaar zijn centraal. Je kan en mag het over de overgang hebben, en er is kennis beschikbaar over de overgang. Het bespreken van overgangsklachten (en oplossingen) noem ik normaliseren. Het is namelijk normaal. De overgang is een fase die alle vrouwen doorgaan, de een met andere klachten en symptomen dan de ander, en sommigen hebben nauwelijks klachten, of komen juist heel vroeg of heel laat in de overgang.

En dan? Dan is het fijn als de overgang zelf, niet de reden hoeft te zijn om te stoppen of minderen met werken.

Workshop Overgang en Werk

Wil jij ook zo’n workshop organiseren op jouw werkplek? Stuur me een bericht. Ik ben verpleegkundig overgangsconsulent, en ik heb een spreekuur voor vrouwen. Ik weet wat vrouwen doormaken, en ik weet ook wat werkgevers kunnen doen om deze vrouwen in dienst te kunnen blijven houden. Hier kun je een test doen, of een afspraak maken of anderszins contact opnemen.

Foto door Quang Anh Ha Nguyen via pexels