Hormoon Suppletie Therapie HS voor vrouwen in de overgang

Hormoon Suppletie Therapie (HST) deel 1

De maanden juli en augustus ga ik voor jullie informatie geven over Hormoon Suppletie Therapie. Er bestaan nog veel mythes over. In vier delen schrijf ik op wat je moet weten. Wat is Hormoon Suppletie Therapie? Wie kan daar baat bij hebben? Wanneer kan het helpen? Wat zijn voor-en nadelen? Waar kun je terecht voor jou eigen, unieke situatie?

Deel 1 van 6

Hormonen gebruiken of niet? Er zijn Voor- en nadelen

Vrouwen met ernstige overgangsklachten ondervinden geregeld onvoldoende verlichting met veranderingen in leefstijl, voeding en complementaire therapieën. Voor hen kan (tijdelijk) hormoonsuppletie een uitkomst zijn.

20% van alle vrouwen ervaart ernstige overgangsklachten. De klachten zijn dan zo erg dat zij het normaal functioneren bijvoorbeeld in werk, relatie en gezin in de weg staan. De NOS berichtte daar laats over. Overgangsklachten blijken een zeer belangrijke reden van ziekmeldingen bij vrouwen tussen 40 en 60 jaar. De helft van alle vrouwen heeft al opvliegers voordat haar laatste menstruatie is opgetreden. 10% van alle 38-jarige vrouwen heeft opvliegers en 9% van alle 71-jarige vrouwen heeft nog steeds opvliegers.

Hormoonsuppletie heeft voor veel mensen een negatieve bijklank. Ook waarschuwen veel (huis)artsen voor de gevaren van hormoontherapie. Lees ook de andere delen, met name deel 5.

Nederland is het Europese land waar hormoontherapie voor overgangsklachten het minst wordt voorgeschreven. Minder dan 5% van alle vrouwen krijgt enige tijd hormoontherapie voorgeschreven. Minder dan 1% van alle Nederlandse vrouwen gebruikt hormoontherapie bij overgangsklachten langer dan 1 jaar. Nederland is het Westerse land waar procentueel het laagste aantal vrouwen hormoontherapie tegen overgangsklachten gebruikt.

Dit staat in schril contrast met het gegeven dat in Nederland in vergelijking met de rest van de wereld het hoogste aantal vrouwen de ‘pil’ gebruikt als anticonceptiemiddel.

Volg mij op instagram of facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten in deze reeks, komende week deel 2. Of maak een afspraak voor een workshop (voor bedrijf) of intake (voor vrouw).

Dit vind je ook interessant