Je hoeft het vrouwen niet te vertellen, de overgang is van grote invloed op hun leven. Het gaat om slapeloosheid, moeheid en slecht kunnen focussen.

Deze verschijnselen, zo blijkt steeds duidelijker, zijn van significante invloed op de carriere van vrouwen.
Een Japans onderzoek laat zien dat een vijfde deel van de werkende vrouwen in de overgang, oplossingen zoekt voor zichzelf door anders te gaan werken. Minder uren mogen werken, promotie afslaan, minder uren willen werken, minder kansen krijgen, uitgerangeerd worden. Er komen veel gevolgen voorbij die de situatie voor vrouwen op korte én lange termijn beïnvloeden.

De overgang komt vaak op een leeftijd dat er meer gevraagd wordt door de werkgever, een meer senior rol. Vrouwen zouden niet een stapje terug moeten doen, omdat werkgevers niet genoeg ondersteuning bieden. Het is een levensfase, die gaat voorbij en in die paar jaar zijn er genoeg aanpassingen die je als werkgever kunt doen, waarbij je de vrouw in kwestie niet alleen houdt, je hoeft ook niet op zoek te gaan naar een ander voor haar.

Minder werk is ook minder te besteden, minder pensioen en minder voldoening in je werk misschien. Werkende vrouwen, ik schreef het vorige week ook al, moeten vaak kiezen voor hun lichaam boven hun carriere en dat is vaak niet eens nodig. Bovendien… minder uren werken bijvoorbeeld, kan alleen als hun situatie dat toelaat.

Wat kun je als werkgever doen? Begin met luisteren naar wat zij nodig heeft.
Ventilatie, flexibele werkuren, en kennis krijgen over de overgang. Hoe werkt het? Wat kan zij doen om klachten te voorkomen of verlichten? Hoe lang duurt het en kan zij het inkorten? Is de sfeer op het werk veilig genoeg om je klachten te bespreken of wordt zij daarna benadeeld?

Ik geef workshops en trainingen op maat met de kennis en ervaring. die ik als verpleegkundige gespecialiseerd in de overgang, heb opgedaan. Doe net al s zorginstelling Hus en Hiem, gemeente Heerenveen en talloze andere teams die hun managers en personeel hebben bijgeschoold over dit onderwerp.

Ik stelde ook een eboek samen dat je kunt delen met je baas of bij de OR op de agenda kunt laten zetten.

De overgang is een fase, het is minder heftig als je weet wat je kunt verwachten. Alle collega’s van 35 en ouder zouden mee moeten kunnen doen met deze workshops. Dat is een eerste stap op weg naar behoud van je personeel.


Meer informatie over een workshop of voor jezelf?

Contactgegevens en e-boeken om aan je baas te sturen.

Ik las zelf dit artikel in het Engels:

https://www.nature.com/articles/d41586-022-01297-8