:no_smoking:Start met Stoppen:no_smoking: Leer wat roken met de overgang te maken heeft:point_down::skin-tone-5:Op 31 mei is wereldwijd aandacht voor stoppen met roken. Voor vrouwen kan het stoppen met roken veel opleveren. Of je de overgang nog ingaat, in de overgang bent of het al achter de rug hebt; stoppen met roken heeft in elke fase zin.

:woman-playing-water-polo:Het is bekend dat je door roken gemiddeld 2-3 jaar eerder in de overgang komt dan wanneer je niet zou roken.
:smoking:Nicotine heeft een negatieve invloed op de aanmaak van oestrogeen. Hoe meer je rookt, hoe sneller dit proces verloopt.
:blond-haired-woman:Hoe eerder je in de overgang bent, des te meer risico je hebt op verschillende aandoeningen, omdat oestrogeen je daar niet voor kan beschermen.
:hot_face:Doorroken versterkt daarnaast ook nog eens de klachten die je kunt krijgen tijdens de overgang.
Vrouwen die voorafgaand aan de overgang stoppen met roken, rond hun 35e, blijken minder kans te hebben op een vervroegde overgang dan vrouwen van dezelfde leeftijd die blijven roken.
:sleeping:Rokende vrouwen ervaren twee keer zoveel opvliegers en nachtzweten als wanneer ze niet zouden roken. Blijven roken zorgt daarmee voor een minder goede nachtrust, oververmoeidheid raken, prikkelbaar zijn en stressgevoeliger.

:anguished:Bang dat je de pauzes en momentjes-voor-jezelf zal gaan missen? :mortar_board:De pauze die je neemt is, die je ontspant en zeker niet die sigaret.

:persevere:Roken -en specifiek nicotine- werkt bloeddruk verhogend en beïnvloed daarom het gebied in je hersens dat lichaamstemperatuur en bloeddruk helpt aansturen. Door hormonale disbalans in de overgang is dat gebied in je hersenen al in de war. Roken maakt het alleen maar erger.

:arrow_backward:Door te blijven roken loop je risico’s, door vervroegde overgang,  op:
:heavy_heart_exclamation_mark_ornament:Hart & vaatziekten
:heavy_heart_exclamation_mark_ornament:Diabetes
:heavy_heart_exclamation_mark_ornament:Botontkalking
:heavy_heart_exclamation_mark_ornament:Vroegtijdige huidveroudering
:heavy_heart_exclamation_mark_ornament:Gebitsproblemen, terugtrekkend tandvlees
:heavy_heart_exclamation_mark_ornament:Verhoogd risico op borstkanker en baarmoederhalskanker.

Aanmoediging nodig? Kijk eens op ikstopnu.nl

Stoppen met roken heeft altijd zin. Voor meer informatie over stoppen met roken, maak een afspraak bij mij, ik ben Stoppen met roken-trainer.