Endometriose

Endometriose ook na de overgang?

Endometriose ook na de overgang?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies, voorkomt in de buikholte. Afbeelding bij thuisarts.nl

Endometriose reageert onder invloed van de hormonen die je cyclus reguleren. Het veroorzaakt ontstekingsreacties die voor veel pijnklachten kunnen zorgen. Pijnklachten die zelfs continu aanwezig kunnen zijn als je niet op tijd een passende behandeling krijgt.

Om de symptomen te onderdrukken worden cyclus onderdrukkende medicijnen, zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil, ingezet. Deze slik je dan continu, hierdoor menstrueer je niet meer en zullen ook je klachten minder worden.

Wie krijgt endometriose?
Deze chronische ziekte komt voor bij 10% tot 12,5% van de vrouwen. Wereldwijd komt dat neer op meer dan 176 miljoen vrouwen tussen 15 en 49 jaar. Maar komt het nu echt alleen maar voor tussen je 15de en 50ste?

Door onderzoek is er meer kennis, en blijkt dat endometriose vaak al voor het 15de levensjaar een rol speelt. Er wordt al endometriose weefsel aangetroffen in pasgeborenen. Echter, daar geeft dit nog geen klachten. De klachten manifesteren zich pas in de pubertijd. In de tijd dat je hormoonhuishouding verandert. Jongeren met menstruatieklachten moeten hier dus ook alert op zijn. Menstruatieklachten zijn niet altijd normaal.

Hoe herken je endometriose?

•Hevige menstruatieklachten
•Lage buikpijn *(*voor, tijdens en na je periode)
•Klachten bij de ontlasting *
•Klachten bij het urineren *
•Pijnlijke gemeenschap
•Vermoeidheid

Endometriose verdwijnt helaas niet zomaar met de jaren, hoewel men dat vroeger wel dacht. De ziekte verdwijnt niet door het gebruik van medicatie en ook niet na de overgang. De enige manier om endometriose te verwijderen is dit operatief weg te halen. Gelukkig zijn er in Nederland steeds meer ziekenhuizen die zich hierin specialiseren.

Helaas is het operatief verwijderen van de endometriose echter geen garantie dat de klachten zullen verdwijnen. Er zijn vrouwen die na een operatie jarenlang klachtenvrij zijn, de een met medicatie de ander zonder. Er zijn ook vrouwen die ondanks de operatie klachten houden. Soms doordat de endometriose niet geheel verwijderd kon worden. Soms doordat de endometriose terugkomt, soms doordat er zenuwen getriggerd zijn die pijnklachten blijven geven.

Mogelijke behandelingen


Om de ziekte goed te kunnen behandelen moet er een goed persoonlijk behandelplan gemaakt worden. Er is niet één oplossing die voor iedere vrouw of ieder situatie geschikt is. Zoals hierboven al aangegeven is het operatief verwijderen van het endometriose weefsel een mogelijke behandeling. Echter is dat niet altijd nodig of misschien wel niet mogelijk. Endometriose kun je in verschillende “gradaties” hebben. Hierbij zijn er vrouwen zonder klachten, met incidenteel klachten, met constant klachten en vrouwen met ondragelijke klachten.

Samen en afhankelijk van de levensfase waarin vrouwen zich bevinden word er een behandelplan opgesteld. Dit kan ofwel een medicamenteuze behandeling zijn, een afwachtende behandeling, of gecombineerde behandeling van medicatie en operatie. Wat er bij jou past hangt van een aantal factoren af. Goede informatie vind je bij de Endometriose Stichting.

Endometriose tijdens de overgang


In de behandeling van de ziekte is een vaak gehoorde uitspraak dat het dan na de overgang wel over zal zijn. Helaas is dit een fabel, een hardnekkige mythe over de chronische ziekte.

Net zoals zwanger worden geen invloed heeft, heeft de overgang dit ook niet op endometriose. Regelmatig spreek ik vrouwen die de overgang achter zich hebben en toch nog buikklachten hebben. Voor deze vrouwen is het ook vaak lastig om goed begrepen te worden door een arts. Dit komt met name doordat er nog steeds in de omschrijving van de aandoening staat dat deze na je 50ste ongeveer stopt. Hierdoor wordt het verband met de endometriose bij deze vrouwen niet meer gelegd. Gelukkig komt hier wel verandering in.

Nu nog een oplossing! Er zal naar individuele klachten en wensen gekeken moeten worden.

Aandacht voor beginnende klachten is van groot belang. Hoe eerder deze aandoening gediagnostiseerd is, hoe eerder er behandeld kan worden. Dit geldt in alle levensfases van de pubertijd tot de periode na de overgang.

We zullen met z’n allen van het idee af moeten dat maandelijkse menstruatieklachten normaal zijn en erbij horen. Op momenten dat jij zelf, of iemand in je omgeving, niet kan functioneren tijdens jouw, of haar, menstruatie dan is het tijd om hulp te zoeken. Wacht er geen jaren mee.

Ik ben verpleegkundig overgangsconsulent en geef trainingen om meer kennis over de overgang te helpen verspreiden. Ik heb een zelfstandige praktijk waar bij ik vrouwen in de overgang help om te begrijpen wat er in het lichaam gebeurt. Je kunt terecht in Harlingen, Bolsward, Leeuwarden en op Terschelling. Boek zelf je afspraak in.

Dit vind je ook interessant