Overgangsconsulent Stef Boes beweegt graag, hier te zien in een bos

Beweging in de overgang is anders

Beweging in de overgang is anders. Wat heeft de overgang te maken met hoe jij je beweegt? Misschien wel meer dan je denkt. Met bewegen kom je de overgang beter ‘door’.

‘Zorg dat je lichaam in jouw best mogelijke conditie bent als je in de overgang zult komen’ zei een Ierse arts op vrouwendag 2023. Het recept voor zo’n best mogelijke conditie is:
•goede voeding, voldoende water
•rust en ontspanning
•bloedsomloop
Dat zijn je drie hoofdingrediënten… en bewegen natuurlijk, dat werkt mee op alle fronten. Van milde beweging ontspan je, slaap je beter, kan je bloed overal komen, én verteert je voedsel beter.

Hoe zit dat precies, waarom is bewegen zo belangrijk?

Goed bewegen zorgt ervoor dat je bloedsomloop haar werk kan doen; je gaat dieper ademen en je aderen zullen aanvoeren én dus ook afvoeren wat nodig is.

Je spieren verbruiken energie als je beweegt, en je wordt sterker omdat met het aan- en afvoeren ook je botten meer van de stoffen krijgen die zij nodig hebben. Vrouwen die door de overgang heen zijn, maken geen oestrogeen meer aan, en het kan verstandig zijn om naast bewegen ook te letten op je voeding.

Goed slapen zorgt voor minder rimpels, en slecht slapen kun je bestrijden met veel bewegen. Je zult je sowieso beter voelen als je beweegt. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, manage je eigen beweging in je agenda en je zult het ervaren.

Ik vraag sowieso om te minderen met alcohol. Of de nadelen van alcohol opwegen tegen de schijnbare voordelen is een lastige keuze, die je vooral zelf het best kunt maken. Om je daarbij te helpen; alcohol wordt afgebroken door je lichaam, en die energie die dat kost, kun je niet meer aan iets anders besteden. Anders gezegd; je wordt er duf of moe van. Ga dan juist lopen, om weer nieuwe energie op te doen.

Met veel water zorg je dat je lichaam meer afvalstoffen via je urine weer uit kan scheiden. Heb je last van ongewild urineverlies? Dan kan het helpen om dagelijks bekkenbodem spieroefeningen te doen. Je versterkt daarmee de spier en kunt weer -net als voorheen- langer en beter je plas ophouden.

Bewegen is altijd goed en in de overgang zelfs nog veel harder nodig. Lief zijn voor je lijf dus! Meer weten? Doe de test “Ben ik in de overgang?” of plan zelf je afspraak in in Friesland.

Dit vind je ook interessant