Weet je genoeg over hormonen? Hoe je je instant beter kunt voelen? En ook op de langere termijn? Check hoe serotonine je stemming verbetert

Door serotonine voel je je Instant beter

Meer serotonine? Dan voel je je instant beter

Ze worden wel eens de happy hormones genoemd, vier soorten hormonen die je stemming en je welbevinden positief beinvloeden. Vrouwenlichamen zijn een complexe en steeds veranderende eenheid waar je endocriene stelsel, hormonen, van grote invloed zijn. Gelukkig is er steeds meer bekend over dat endocriene stelsel. Hoe werkt het tussen puberteit en overgangsjaren? Hoe werkt het in de eerste, tweede en derde fase van de overgang?

Hormonen in vrouwenlichamen

Er is tegenwoordig steeds meer bekend bij medici over jouw lichaamsprocessen. Je lichaam gaat tijdens de overgangsjaren langzamerhand steeds minder vruchtbaarheidshormonen aanmaken, en daardoor raakt je hormoonhuishouding soms van slag. Wat het allerbeste helpt is dat je je daarvan bewust bent. Je weet na dit artikel iets meer over welke hormonen een rol spelen in je lijf. En ook lees je hoe je jezelf een boost van serotonine kan geven. Want met serotonine voel je je instant beter.

Vier ‘happy hormones’ zijn dopamine, oxytocine, serotonine en endorfine. Je lichaam maakt ze zelf aan, maar de samenstelling van de hormonen in je bloed wisselt. Dat kan aan je cyclus liggen als je die nog hebt. De samenstelling van hormonen in je lichaam ligt ook aan veel andere dingen, zoals gevarieerde voeding, je bloedsuikerspiegel en gespannenheid. Hormonen werken ook nog eens op elkaar in. Wie nu in de overgang zit, heeft op school niet veel geleerd over je endocriene stelsel, maar gelukkig is er veel informatie bij betrouwbare bronnen beschikbaar voor ons. Bijvoorbeeld bij Zus en Zorg, waar ik ook mee samenwerk.

Je kunt met voeding zorgen voor meer serotonine, en ook door buiten lekker te bewegen, liefst in het zonnetje. Maar er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen. Zet dit plaatje op je bureaublad en spiek er af en toe op, koop bananen en avocado’s, slaap op tijd en je voelt je al snel beter.

Door serotonine voel je je meteen al beter

Weet je genoeg over hormonen? Hoe je je instant beter kunt voelen? En ook op de langere termijn? Check hoe serotonine je stemming verbetert

Meer lezen? Deze links gaan naar andere sites:

Serotonine via je eten (Holistik)

Overzicht van de Happy Hormones (inBalanz)

Consult bij een overgangsverpleegkundige

Wil jij een afspraak maken voor een intake met een overgangsverpleegkundige? Ik werk in Bolsward, Leeuwarden, Harlingen en op Terschelling. Boek zelf je afspraak. De meeste vrouwen kunnen na drie tot vier consulten zelfstandig verder de overgang door.

Dit vind je ook interessant