18 oktober 2021 Wereld Menopauze Dag

Wereld Menopauze Dag is op 18 oktober 2021. Wereldwijd wordt aandacht voor de overgang gevraagd. In 2021 is het thema: het risico op botontkalking, osteoporose, na de menopauze.

In de overgang maakt je lichaam steeds minder hormonen aan, tot wel 80%, wat veel gevolgen kan hebben. Bekend zijn de opvliegers en slecht kunnen slapen. Maar dat de daling van oestrogeen ook invloed heeft op de botdichtheid weet lang niet iedereen.

Osteoporose komt voor bij 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen ouder dan 50 jaar. Osteoporose is de medische naam voor poreus bot ofwel zwak bot. Zwak wil zeggen, zwakker dan het gemiddelde. Vandaar dat botontkalking (wat niet helemaal correct is) wel veel gebruikt wordt.

Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Je merkt het eigenlijk nauwelijks. Mensen beseffen vaak pas dat er iets mis is als het te laat is. Pas als je zomaar iets breekt, bijvoorbeeld je pols, been of vinger of plotseling rugpijn hebt, wat kan komen van een breuk van een wervel (spontaan) en naarmate er meer wervels in gaan zakken wordt er gedacht aan osteoporose.

Als je 50+ bent wordt er na een breuk standaard een botmeting (dexa scan) gedaan om te controleren of er sprake is van osteoporose. Eigenlijk zou iedereen die 50 jaar of ouder is, meer moeten weten over osteoporose en wat je kan doen om het te voorkomen. Zeker vrouwen in de postmenopauze die geen/amper oestrogeen meer maken.

Op de site van de patiƫntenvereniging voor osteoporose kun je een risicotest doen die je helpt om te bepalen of je misschien osteoporose hebt. Op deze site kun je een overgangstest doen om te zien of je in de overgang bent.

De overgang en het woord ‘menopauze’ worden door elkaar gebruikt. Ook dat is iets dat handig is om te weten als je informatie zoekt.

Als je hulp nodig hebt, of als beide testen daarom vragen, maak dan gerust een afspraak. Er is veel aan osteoporose te doen! Denk aan: (Op de poster hieronder lees je meer)

  • Calciumrijke voeding
  • Gebruik van de juiste voedingssupplementen
  • Voldoende beweging
  • Krachttraining 
  • Weten wanneer je je huisarts om een botmeting kan vragen.

Ik ben verpleegkundig overgangsconsulent en houd praktijk in Harlingen, Leeuwarden en Terschelling en online. Vol mij via Facebook, Linkedin of Instagram. Lees op deze site meer over de overgang en doe de test: Ben ik in de overgang?

:female_sign:
wereld menopause dag