Zo ga je voorjaarsmoeheid te lijf in de overgang

Zo ga je voorjaarsmoeheid te lijf in de overgang

Zo ga je voorjaarsmoeheid te lijf wanneer je in de overgang bent. Heb jij dit jaar opeens last van voorjaarsmoeheid? Dat kan goed. Zeker als je een 40-60 jarige vrouw bent. Zo komt het en dit kun je doen:

In de winter is je lichaam spaarzaam geweest met haar energie, en vaak is dan je voorraad vitamine D op. Je lichaam kan ook door andere oorzaken zoals stress of een lange nasleep na Covid, moe zijn.

Luister in ieder geval naar je lichaam en zorg er goed voor. Dan zullen je klachten vast verdwijnen als sneeuw voor de zon.
☀️Zoek het licht op
💡Duik vooral niet je bed in om bij te slapen, want dat werkt averechts. Zoek juist het zonlicht op en blijf actief. Ga in het voorjaar vooral in de middaguren, als de zon het hardst schijnt, naar buiten.
🍀Maak een wandeling, werk in je tuin of op je balkon of pak de fiets naar het werk.
🪑Binnen kun je het licht opzoeken door de eettafel of het bureau bij het raam te zetten. Je lichaam registreert de veranderingen en daardoor doorbreek je het winterslaap-gevoel.

Tips tegen voorjaarsmoeheid
-Ga eropuit
-Beweeg in de buitenlucht
-Zoek het (zon)licht op, ook binnen
-Eet vitamine D-rijk voedsel, bijvoorbeeld vette vis zoals haring, zalm en makreel

Als aanvulling op de andere tips kun je aankomende winter een vitamine D-tablet innemen. Probeer het hele jaar extra vitamine D-rijk voedsel eten, bijvoorbeeld vette vis. Op de site van het Voedingscentrum vind je nog veel meer bronnen van vitamine D. En zoek het zonlicht op. Dat heeft niet alleen effect op je energielevel, maar ook op je stemming.

Als je last hebt van teveel en structurele stress. Probeer dan eens met een vriend of vriendin te kijken wat er voor jou beter zou kunnen, om meer rust in je agenda in te kunnen bouwen.

Heb je last van Long-Covid? De meeste mensen melden dat dat 3 tot 6 maanden kan duren. Ook hier geldt: zorg goed voor jezelf: op tijd rust nemen is altijd OK. Bewust bezig zijn met je levensstijl is altijd goed: minder suiker, minder-geen alcohol, meer verse groenten, fruit en noten op je menu en veel bewegen in de buitenlucht.

🏌️‍♀️Zorg goed voor jezelf, en tackel die voorjaarsmoeheid

Wil je een verpleegkundige spreken over jouw eigen situatie? Ik ben naast verpleegkundige, gespecialiseerd in de overgang en andere hormoongerelateerde zaken. Je kunt een afspraak inplannen in Bolsward, Leeuwarden, Harlingen of op Terschelling.

Dit vind je ook interessant