Agnus Castus als supplement gebruiken bij een tekort aan progesteron

Agnus Castus als supplement bij een tekort aan progesteron

Monnikspeper of Agnus Castus als supplement gebruiken bij een tekort aan progesteron?

Denk jij in een deel van je cyclus een Progesteron tekort te hebben? In dit artikel leg ik uit hoe je je lichaam kunt helpen met het kruid Agnus Castus. Agnus Castus wordt in Nederland Monnikspeper genoemd. Het is een eeuwenoud kruid waarvan de kans groot is dat je er nog nooit van hebt gehoord. Het groeit vooral rond het Middelslandse Zee gebied. Dit krachtige plantje wordt steeds bekender bij vrouwen – en terecht. De werking op de vrouwelijke cyclus is beproefd, zeker bij een progesteron tekort. Om te begrijpen hoe het kruid werkt, is het goed om meer te weten over de progesteronspiegel in je bloed tijdens je menstruatiecyslus.

Het hormonale stelsel is een van de complexe systemen in ons lichaam. Bij vrouwen is er in de pubertijd een periode met heftige schommelingen, gevolgd door enkele tientallen jaren van een vruchtbare periode en vervolgens een overgangsperiode naar een onvruchtbare periode. Vrouwen die heel heftige schommelingen blijven houden bij elke menstruatie in hun vruchtbare levensfase, kunnen PMS hebben, het PreMenstrueelSyndroom.

Bij veel meisjes en vrouwen komen ontregelingen van de geslachtshormonen dan ook voor van een enkele keer last tot maandelijks last hebben. Iedere vrouw krijgt in haar leven wel eens te maken met de gevolgen van een verstoorde hormoonwerking.

Een belangrijk geslachtshormoon bij verstoringen is progesteron en dan met name een tekort van dit hormoon. Bij een progesteron tekort kan Monnikspeper helpen. Maar wat is eigenlijk een progesteron tekort en wat is hierbij precies de werking van Monnikspeper?

Wat is een progesteron tekort? Wat is PMS?


Diverse hormonen reguleren de menstruele cyclus en vruchtbaarheid. Denk aan oestrogeen en testosteron, maar ook progesteron is hierbij essentieel. Progesteron zorgt onder andere voor een goede kwaliteit van het baarmoederslijmvlies en een goed verloop van de zwangerschap. Daarnaast brengt het hormoon ook rust in het systeem vanwege een kalmerend effect op de hersenen.

Dit hormoon is vooral in de tweede helft van de menstruatiecyclus in grote hoeveelheden aanwezig, na de eisprong. Alhoewel, dat is de bedoeling. Helaas zien we regelmatig dat er een progesteron tekort optreedt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en tijdens de overgang. Dit resulteert in diverse ongemakken. Een aantal symptomen van een progesteron tekort:

  • PMS klachten zijn:
  • Onregelmatige of uitblijvende menstruatie
  • Onvruchtbaarheid
  • Herhaalde miskramen
  • Verhoogde stressgevoeligheid
  • Slaapproblemen

Een aantal factoren kunnen zorgen voor een progesteron tekort. Een hogere leeftijd, langdurige stress of een hoge blootstelling aan hormoon verstorende stoffen zijn hierbij de meest voorkomende oorzaken.

Werking van Monnikspeper


Monnikspeper (Agnus castus of kuisheisdsboom )is een echt vrouwenkruid. De toepassing hiervan bij vrouwenklachten gaat eeuwen terug. De belangrijkste werkzame stoffen zijn de agnuside en aucubine. De plant produceert deze stofjes als afweer tegen allerlei bedreigingen waar het mee te maken krijgt in de natuur. Deze agnuside en aucubine ondersteunen bij de menstruatie. Zo tonen diverse onderzoeken aan dat het een positieve invloed heeft op het oestrogeen- en progesterongehalte. Het heeft een regulerende werking op de hormoonhuishouding en brengt de geslachtshormonen in balans. Hierdoor draagt het bij aan vermindering van klachten rond de menstruatie.

Onderzoek toont aan dat Monnikspeper progesteron tekorten kan aanvullen. Zo heeft het bijvoorbeeld ook een regulerende werking bij stress. Progesteron wordt namelijk gemaakt van dezelfde grondstof als het stresshormoon cortisol. Bij langdurige stress maakt het lichaam meer cortisol aan en is er minder beschikbaar voor progesteron. De flavonoïden uit monnikspeper hebben een stimulerende werking op GABA, een neurotransmitter. GABA is een stofje in onze hersenen dat rust geeft en heeft een ontspannende werking op ons gemoed.

Heb je menstruatiepijn?

Monnikspeper zorgt voor ondersteuning bij de hormonale cyclus en menstruatieklachten.

Heeft Monnikspeper bijwerkingen?


Monnikspeper is veilig om in te zetten voor een langdurige periode. Mogelijke milde bijwerkingen zijn in enkele gevallen maagklachten of huiduitslag. Wegens ontbrekende gegevens tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding wordt het gebruik van monnikspeper afgeraden in deze periode.

Monnikspeper is bijna een onmisbare factor voor het terugbrengen van de vrouwelijke hormoonbalans. Het kan zijn dat je het supplement minimaal 3 maanden gebruiken moet voordat je het echt merkt.

Wil je meer weten over jouw menstruatiecyclus en hormonen? Of heb je PMS en wil je tijdig advies voor de overgang? Ik ben verpleegkundige die zich gespecialiseerd heeft in vrouwelijke hormonen. In mijn praktijk zie ik vrouwen tussen de 30 en 60 met vragen van hormonale disbalans tot de overgang. Blijf niet rondlopen met je klachten er is hulp mogelijk. Maak een afspraak in Friesland en check ook de e-boeken boordevol tips voor jou én je werkgever!

Dit vind je ook interessant