sterker geurend zweet in de overgang, hoe komt dat?

Waarom overgangszweet sterk ruikt

Heel vaak zijn vrouwen in de overgang -net als pubers- aan het jo-jo-en met hormonen. Daardoor zweten zij meer. Hoe komt het dat overgangszweet anders ruikt dan gewoon zweet? Ik ben verpleegkundig overgangsconsulent en ik leg het je uit.

In de overgangsjaren bereidt je lichaam zich voor op de periode waarin je niet meer vruchtbaar bent. Dat gaat over de jaren door bepaalde hormonen minder aan te maken. De samenstelling van hormonen in je bloed verandert. De gehele overgang duurt gemiddeld 10 jaar en veel vrouwen merken pas wanneer het al een tijd bezig is, dat ze in de eerste fase van de overgang zitten. Vaak denken vrouwen pas aan de overgang als er opvliegers zijn of de menstruatie is gestopt.

Hoe zit dat nu met de geur van je zweet?

Eccriene en apocriene zweetklieren

Je zweet wordt normaal gesproken geproduceerd door eccriene zweetklieren. Dit soort zweet helpt je lichaam om af te koelen als je het te warm hebt, en om afvalstoffen kwijt te raken. Dit is bij warmte of als je inspanning verricht. Dit zweet is waterig dun en geurloos totdat het in contact komt met bacteriën op je huid. En dan is de zweetgeur meestal nog best te overzien, want de meeste mensen wassen die bacteriën vaak genoeg weg.

Je hebt ook een ander soort, namelijk de apocriene zweetklieren. Die worden aangestuurd door je hormonen. Wat de functie daarvan is, is niet zo duidelijk als bij je ‘normale’ zweet. Het heeft mogelijk een communicatiefunctie vanuit de oertijd, toen we nog niet zo goed met woorden waren. Zoals dat feromonen je (puber) kunnen gidsen; als je iemand lekker vindt ruiken, is dat de evolutie die z’n werk aan het doen is.

Maar op zo’n geursignaal zit je zo rond je veertigste of vijftigste helemaal niet te wachten. Zo’n boodschap van ‘hé, ik heb stress.’ Of ‘ruik mij, mijn hormonen zijn aan het schommelen.’

Nog erger, apocrief zweet ruikt sterker dan je gewone zweet. Het is namelijk een stuk dikker en bevat veel meer vetzuren. De bacteriën op je huid zijn gek op die vetzuren en gaan nog veel meer stinken! Deze apocriene zweetklieren bevinden zich op plaatsen waar we van nature meer haargroei hebben (je oksels en je liezen) en die haartjes zorgen er helaas voor dat de geur nog langer blijft hangen.

Wat gebeurt er met je hormonen tijdens zo’n zweetaanval?

In de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen. Het is geen gelijkmatige daling maar gaat met pieken wanneer je lichaam probeert oestrogeen aan te maken. En juist die fluctuatie zorgt ervoor dat je begint te zweten.  Oestrogeen is namelijk een belangrijke boodschapper voor de hypothalamus, het deel van je brein dat onder andere de temperatuur van je lichaam regelt. Bij een daling van het oestrogeenniveau denkt je hypothalamus per ongeluk dat je lichaam oververhit raakt. En om af te koelen gaat je lichaam extra zweet produceren. Je temperatuurcentrum slaat even op hol en je lijf heeft tijd nodig om daar aan te wennen.

Wat kun je doen tegen geur van overgangszweet?

Wat je kunt doen, naast goede hygiëne, is zo min mogelijk bewerkt voedsel eten. Verse groenten en fruit dus. Drink geen alcohol of koffie, en beperk suikers en stress waar dat kan.

Voor een advies op maat kun je een overgangsconsult afspreken met mij, op een van mijn vier locaties in Friesland. Kijk in de online agenda naar de mogelijkheden. De overgang is een fase en er is misschien wel meer mogelijk dan je denkt.

Check ook de e-boeken die ik schreef. Gratis te downloaden. Tip: stuur door aan je leidinggegevende.

Foto: cottonbro studio

Dit vind je ook interessant