overgang opvliegers zomer warmte

Opvliegers op warme dagen

Warme zomerdagen zijn fijn, behalve als je last hebt van opvliegers…

Na de pubertijd is je lichaam gewend geraakt aan maandelijkse schommelingen die redelijk voorspelbaar zijn. In overgang veranderen hormoonspiegels en dat merkt het temperatuurcentrum in je hersenen.

Opvliegers ontstaan doordat de temperatuurregelaar in je hersenen in de war is en gevoeliger reageert op warmte, kou, stress enz. waardoor er eerder een seintje naar je hart gaat. Je hart gaat sneller kloppen, de bloedvaten zetten uit, er wordt meer bloed door de vaten gestuwd. Dat veroorzaakt warmte. Je wordt rood, voelt je onrustig en gaat zweten; de opvlieger (vasomotore klachten).

Als het dan ook nog warm weer is, krijg je nog meer opvliegers waar je meer stress door kan krijgen.

Als je een opvlieger hebt

Heb je een opvlieger? Op dat moment wil je afkoelen. Ga simpelweg even naar een koele ruimte, maak een kleine wandeling in een verkoelend bos, neem een duik in het zwembad van je kinderen of leg een natte doek in je nek of een koelsjaaltje.

Heb je last van transpireren en ruikt het anders? Probeer een deodorant roller, een stick of deo poeder en gebruik eerst een washand om de zweetbacteriën weg te vegen.

Drink veel water, want dan plas je de afvalstoffen die je lichaam niet meer nodig heeft, beter uit.

Drink liever thee dan koffie, omdat cafeïne opvliegers uitlokt door vaatverwijdende werking.

Even geen gember thee omdat gember verwarmend is en dat heb je nu niet nodig.

Teveel suiker zorgt voor snelle pieken en dalen met als gevolg meer opvliegers en dat je het warmer krijgt. Suiker wordt aan veel kant en klare producten toegevoegd, meer dan je misschien denkt. Helaas zit er in de drankjes op dat terras ook veel suiker en daarnaast heeft de alcohol in menig drankje ook nog eens een vaatverwijdende werking en meer opvliegers. Redbull is bijvoorbeeld een drankje waar én veel suiker of aspartaan, én cafeïne en taurine inzit. Daar slaat je hart direct op aan met als gevolg nog meer opvliegers!

Drink liever water dan sapjes. Vind je water niet lekker? Doe een blaadje munt, een stukje fruit of schijfje citroen, sinaasappel of limoen erin.

Als je alcohol drinkt, eet er dan iets bij zodat de suikerspiegel niet zo piekt. Maak thee en laat die afkoelen zodat je ijsthee zonder suiker hebt.

Meer weten over opvliegers en overgangssymptomen

Wil je meer weten over warmte en opvliegers? En wat je in je dieet en leefstijl kunt veranderen om opvliegers op te vangen? Ik stelde e-boeken samen, je kunt een test doen ‘Ben ik in de overgang?’ en lezen over minder bekende overgangssymptomen. Maak je liever een afspraak voor een (intake)gesprek? Dat wordt door veel zorgverzekeringen vergoed, of je betaalt het uurtarief zelf.

De meeste vrouwen die ik zie, kunnen met 3 consulten zelfstandig verder. Ik ben verpleegkundige met specialisatie de overgang en ben orthomoleculair voedings- en leefstijlcoach.

Maak je een afspraak?

Dit vind je ook interessant