Oorsuizen en de overgang. Aandacht voor de week van het oorsuizen. Oorsuizen of tinnitus komt bij ongeveer 1 miljoen Nederlanders voor. De mensen die er last van hebben, hebben erg veel aan je begrip. Zij horen de hele dag een geluid en dat doet wat met je.

Oorsuizen en de overgang:

Bij oorsuizingen is er sprake van zoemen, sissen, brommen of suizen in de oren. Anderen spreken eerder over het geluid van zeegolven of van een soort fluittoon. Tijdens een zwangerschap of de overgang, wanneer de hormonen van gedrag veranderen, komt deze klacht regelmatig voor.

?Oorsuizingen op zich is geen klacht die uitsluitend voorkomt tijden de (peri)menopauze, maar het is ook niet ongewoon dat ze op dat moment optreedt of sterker wordt. Anderzijds kunnen oorsuizingen ook door ouderdom ontstaan en kan het piepen van de oren toevallig gepaard gaan met de periode rond de overgang.

Oorzaken oorsuizingen zijn:

Verkalking van de gehoorgang, gehoorschade, hoge bloeddruk, stress of diabetes. Stuk voor stuk een van de vele oorzaken van oorsuizingen, die ook nog eens erger kunnen worden met het ouder worden. Ook opvliegers en nachtelijk zweten kunnen oorsuizen versterken.

Behandeling oorsuizingen

Tinnitus is een moeilijk probleem waarvoor in 40 % van de gevallen geen oorzaak wordt gevonden. Zink, magnesium, Gingko Biloba, ontspanning en osteopathie werken goed tegen oorsuizingen. Je kunt ook via gehoortraining Benaudira geholpen worden. Wat altijd helpt: toon je begrip! 

De stichting Hoormij vraagt aandacht voor oorsuizingen, daar kun je terecht met je vragen, of voor informatie. 

Rondom de overgang kun je met al je vragen terecht bij een overgangsconsulente. Mijn collega’s van de landelijke vereniging van Overgangsconsulenten helpen je graag.

Meer weten? Afspraak maken?

Woon je in Friesland, boek dan zelf je afspraak in met mij.

Of lees meer over urineverlies, stoppen met roken in de overgang of stress, of doe de test “Ben ik in de overgang?