Roken in de overgang; een teer onderwerp….

Veel mensen stoppen met roken in oktober en bij de jaarwisseling. Voor vrouwen in de overgangsleeftijd kan het stoppen met roken veel opleveren. Als je de overgang nog in moet, in de overgang bent of al achter de rug hebt; stoppen met roken heeft in elke fase zin.

Vervroegd in de overgang

Het is bekend dat je door roken gemiddeld twee tot drie jaar eerder in de overgang komt dan wanneer je niet zou roken.

Nicotine heeft een negatieve invloed op de aanmaak van oestrogeen. Hoe meer je rookt, hoe sneller dit proces verloopt.

Hoe eerder je in de overgang bent, des te meer risico je hebt op verschillende aandoeningen, omdat oestrogeen je daar niet voor kan beschermen.

Het roken versterkt daarnaast ook nog eens de klachten die je kunt krijgen tijdens de overgang.

Vrouwen die voorafgaand aan de overgang stoppen met roken, rond hun 35e, blijken minder kans te hebben op een vervroegde overgang dan vrouwen van dezelfde leeftijd die blijven roken.

Met roken ervaren vrouwen twee keer zoveel opvliegers en nachtzweten als wanneer ze niet zouden roken. Blijven roken zorgt daarmee voor een minder goede nachtrust, oververmoeidheid raken, prikkelbaar zijn en stressgevoeliger.

Als stoppen-met-roken trainer hoorde ik zeggen: een sigaret geeft me even rust tijdens de pauze, na het werk, de kinderen op bed, even tijd voor jezelf, gezelligheid…

Ik leg dan uit dat het de pauze die je neemt is, die je ontspant en zeker niet die sigaret.

Roken -en specifiek nicotine- werkt bloeddruk verhogend en beïnvloed daarom het gebied in je hersens dat lichaamstemperatuur en bloeddruk helpt aansturen. Door hormonale disbalans in de overgang is dat gebied al in de war. Roken maakt het alleen maar erger.

Door te blijven roken loop je risico’s, door vervroegde overgang,  op:

  • Hart & vaatziekten
  • Diabetes
  • Botontkalking (osteoporose)
  • Vroegtijdige huidveroudering
  • Gebitsproblemen, terugtrekkend tandvlees
  • Verhoogd risico op borstkanker en baarmoederhalskanker.

Stoppen met roken heeft altijd zin. Stuur een bericht of mail voor meer informatie over stoppen met roken trainers of maak een afspraak bij mij.