Een verzakking? Da’s niet normaal, nee.
Herkent u deze uitspraken?
” Urineverlies? ja, een beetje urineverlies, soms… maar alleen als ik echt in de lach schiet, of als ik veel op en neer moet springen, …”
” Geen windjes kunnen ophouden? Is dat niet normaal? Alleen als ik wat last heb van opgeblazen darmen, dan heb ik wel wat minder controle…”
“Incontinentie? Nee, totaal niet, maar… ik draag wel elke dag een inlegkruisje, om me veiliger te voelen.
Wat is een verzakking?
Een verzakking is het dieper komen te liggen van een orgaan dat aan de schede grenst, in de bekkenbodem. Normaal worden deze organen (blaas, endeldarm en baarmoeder) op hun plaats gehouden door zenuwen, spieren en bindweefselstrengen (banden of ligamenten). Door een zwakte in dit systeem kunnen een of meer van deze organen via de schede uitzakken. Soms komen ze zichtbaar of voelbaar naar buiten. De functie van de bekkenbodem is het ondersteunen van de organen in het kleine bekken: de blaas, de baarmoeder en de endeldarm. Bijdragen in de seksuele functie (mogelijk maken van seksuele betrekkingen en een rol spelen in het opbouwen en ondersteunen van een orgasme). Bijdragen aan je “core stability”. Ze behoren tot het centrale spierkorset van je lichaam, samen met je buik-, rug-, heup- en bilspieren.
Klachten door verzakking
Bij een verzakking kun je last hebben van een zwaar gevoel in de schede, het gevoel dat er iets niet hoort te zitten of uitzakt, maar ook klachten van de onderrug en onderbuik met vermoeidheid komen vaak voor. Verder kunnen zich problemen voordoen met het plassen of met de ontlasting.
Een verzakking komt vooral op latere leeftijd voor, bij 30 tot 50 % van de vrouwen vaak tijdens of na de overgang, en heeft dan vooral te maken met het zwakker worden van de spieren en bindweefsels. Vaak als gevolg van het niet meer aanmaken van oestrogeen. Er zijn verschillende soorten verzakkingen: aan de blaas, aan de darmen of aan de baarmoeder.
Preventie, kun je een verzakking voorkomen?
Het is moeilijk te zeggen of een verzakking te voorkomen is. Er zijn vrouwen die geen risicofactoren hebben en toch een verzakking krijgen. Als er echter een vermoeden bestaat van een zwak bekkenbodem kan een vezelrijk dieet met voldoende drinken de ontlasting soepel houden. Ook verstandig tillen, stoppen met roken, het dragen van losse kleding, verstandig sporten en afvallen bij overgewicht kunnen helpen.
Behandeling van verzakking
Niet alle verzakkingen geven klachten. Als u geen klachten heeft, is een behandeling niet nodig. Afhankelijk van de soort verzakking kunnen verschillende behandelingen gebruikt worden om de klachten te verhelpenAanpakken van de verzakking door verschillende oefeningen. De verzakking wordt ongedaan gemaakt en de klachten worden verminderd.
Mogelijke therapieën bij verzakking zijn:
– Bekkenfysiotherapie;
– Bekkenbodemtraining; (lees ook dit artikel)
– Spiertraining van buik, rug en benen;
– Analyse en aanpassing van houding.
– Behandeling met hormonenzalf of –tabletten om spieren en steunweefsel te versterken;
– Een pessarium;
– Operatief: buikoperatie, kijkoperatie of vaginale operatie.
Hormoontekort
Door een tekort aan vrouwelijk geslachtshormoon kan er een verzakking ontstaan. Dan kan HRT (Hormone Replace Therapy), vaginale zetpillen of vaginale crèmes voorgeschreven worden. Soms worden medicijnen gebruikt om plasproblemen te verlichten of om de ontlasting soepel te houden. Een ring (ook wel pessarium genoemd) biedt in veel gevallen een snelle en simpele oplossing. Hiermee worden de verzakte organen weer terug op hun plaats geduwd. Een goed zittende ring geeft geen klachten. Wel kan het soms even duren voordat de juiste soort of juiste maat ring voor u gevonden wordt.
Contact opnemen? Afspraak maken?
Als U voor uzelf een afspraak wil maken, kijk dan naar de locaties in Friesland en boek zelf een datum in die past.
Wilt u Stef vragen voor een online training of webinar hierover, neem ook dan contact op.