Bekkenbodemspieren? Als er een ding is waar vrouwen last van kunnen hebben in de overgang is dat door veranderende hormoonspiegels, de bekkenbodemspieren verslappen. Dat kan onder andere leiden tot ongewild urineverlies. Rennen naar de wc alsof je heel nodig moet en dan komt er niks, of je bent net te laat. Expres niks drinken om te voorkomen dat je moet plassen of ’s nachts op moeten staan is maar een tijdelijke oplossing.

Na elke bevalling zou je eigenlijk de bekkenbodemspieren al kunnen trainen om klachten te voorkomen, maar ook in de fase van de overgang wanneer je weer klachten krijgt. Er is wat aan te doen!

Je kunt bij een bekkentherapeut leren de spieren te trainen en aan urineverlies wat doen door hier op te letten en zelfs blaasontstekingen voorkomen.

• Let op de manier van plassen; neem de tijd om te plassen en laat de blaas goed leeglopen, zonder af te knijpen.

• Let op je lichaamshouding; sta altijd op twee benen, met licht gebogen knieën, ipv op een standbeen.

• Hou je rug letterlijk recht: niet hol trekken. Adem uit wanneer je iets tilt of kracht gebruikt. Zo komt er geen onnodige druk op de blaas.

• een van de oefeningen die je overal, zelfs in de lift kunt doen: Ga rechtop staan. Trek de bekkenbodemspier aan (door je billen samen te knijpen). Houd 6 tellen vast en ga rustig door met ademhalen. Ontspan. Herhaal ​dit dagelijks meerdere keren.

Het bericht over je bekkenbodemspieren versterken werd op facebook door een lezer aangeprezen als “Een one-minute read over je bekkenbodem”.

Wil je meer weten over verzakkingen, lees dan ook dit artikel.

Wil je een afspraak maken? Je kunt zelf een boeking doen, neem contact op.

Volg je ons al op facebook of instagram?