Help, word ik gek? (over woedeaanvallen en stemmingswisselingen) 

Sommige vrouwen voelen zich zo ellendig omdat hun lichaam verandert, dat ze denken dat het aan hen ligt. Het ligt niet aan jou, je voelt de macht van je hormonen. Als je meer weet over de werking van hormonen, zul je zien dat je stemming te begrijpen is. Gewoonweg omdat je weet waar het aan ligt. Praten over problemen zorgt voor meer problemen. Praten over oplossingen, zorgt voor meer oplossingen. 

Een overgangsconsulent is in de eerste plaats verpleegkundige en heeft zich daarnaast gespecialiseerd over het vrouwenlichaam tussen de 40-60 jaar oud. Een overgangsconsulent kan bepalen in welke fase van de overgang jij zit. Elke fase heeft een andere hormoonaanmaak en -balans, en je lichaam moet wennen aan die nieuwe samenstelling van hormonen in je bloed. Tijdens de overgang daalt geleidelijk aan de aanmaak van oestrogeen en progesteron. Hierdoor zijn er constant schommelingen in je hormonen. Deze hormoonschommelingen kunnen al van invloed zijn op je humeur, maar het zorgt er daarnaast ook voor dat de aanmaak van serotonine daalt. Zo kan je stemming opeens omslaan en heb je uit het niets een woedeaanval of juist een huilbui. Stemmingswisselingen zijn vaak een onbegrepen klacht tijdens de overgang. Meer dan de helft van de vrouwen die in de overgang zit, zegt last te hebben van stemmingswisselingen, in meer of mindere mate. De controle kwijt zijn, is niet iets om weg te lachen, de impact kan heel groot zijn. En het goede nieuws is, er is iets aan te doen.

Het goede nieuws; er is iets te doen aan stemmingswisselingen.

De overgangsconsulent weet of en zo ja welke hormonen je op dit moment nodig hebt. Na het bepalen van de fase in de overgang kijkt zij naar de mate van klachten. Zo kan de overgangsconsulent goed adviseren aan jouzelf en ook aan huisartsen. Welke hormonen zijn nodig? Er zijn verschillende manieren om je hormoonbalans op orde te krijgen, bijvoorbeeld via de huid. Teveel hormonen brengen je balans verder weg, dus de dosering is altijd zo laag mogelijk. We willen dat hormoontherapie zo dicht mogelijk ligt bij wat je lichaam aanmaakt, daarom gaat de voorkeur uit naar bio-indentieke hormonen. 

Er kan meer aan de hand zijn zoals een laag zelfbeeld, je bent in een depressie terechtgekomen of er zijn te hoge verwachtingen van je omgeving. Ook dat bespreken en onderzoeken we. De oplossing die sowieso helpen zal is bewustzijn van de invloed van je leefstijl. Wat je eet of drinkt, beweeg je voldoende, kom je dagelijks buiten, hoe je je tijd indeelt: heb je voldoende tijd om te rusten en te ontspannen? Slaap je goed? Daarom kijken overgangsconsulenten altijd naar jouw unieke situatie en geef ik leefstijl adviezen. 

Een paar praktische tip, met dank aan platform Vuurvrouw:

  • Bewegen is een uitstekend idee. Of je nu kiest voor yoga of hardlopen, sporten is goed voor lichaam én geest en zorgt er bovendien voor dat je beter slaapt. 
  • Kies voeding die rijk is aan serotonine, zoals bananen, avocado’s, zoete aardappel, verse spinazie en geitenkaas.
  • Het is heel fijn om met lotgenoten over je ervaringen te praten. Het besef niet de enige te zijn doet veel vrouwen goed. Relativeren en blijven lachen, dat helpt nog wel het beste.
  • Dagelijks een portie frisse lucht is heel belangrijk.
  • Wees lief voor jezelf. Heb in deze tijd wat extra geduld met jezelf en verwen jezelf wat meer.
  • Af en toe een warm bad nemen met daarin citroenmelisse, lavendel en rozemarijn werkt heel rustgevend. 
  • Regel een ontspannende massage.
  • Let op je ademhaling en zeker ook op je zit- en sta houding ‘schouders recht en de wereld recht aankijken’, het klinkt eenvoudig, maar is voor een depressief persoon al een hele stap!

Hormoon Suppletie Therapie (HST)

Niet elke huisarts of psycholoog is op de hoogte van Hormoon Suppletie Therapie. Het is daarom des te belangrijker je gevoel te volgen. Twijfel je of jouw depressie hormonaal is, vraag dan eens advies aan een overgangsconsulent, wij zijn er in gespecialiseerd en volgen de nieuwste landelijke richtlijnen Hormoon Suppletie Therapie. Deze richtlijn is met hulp van gynaecologen opgesteld (en sommige (huis)artsen kennen het bestaan ervan helaas nog niet.)

Wil je een (online) afspraak inplannen? Klik dan meteen voor een afspraak met overgangsconsulent Stef Boes.