Met je menobrein kun je dit artikel uitstekend lezen (en je hebt er iets aan)

Onderzoek laat zien dat bijna 35% van het ziekteverzuim van vrouwen boven de 45 overgangs gerelateerd is. Er zijn op dit moment ruim 1,8 miljoen vrouwen in de overgang. 80% van deze vrouwen heeft last van overgangsklachten. 1 op de 3 vrouwen ervaart zelfs zoveel last van de overgang dat het hun dagelijks leven en werk beïnvloedt.

Het thema van vandaag is cognitie en stemming. Een van de meest voorkomende mentale klachten van vrouwen in de overgang is gebrek aan concentratie en vergeetachtigheid; brain fog of het menobrein.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het geheugen ook daadwerkelijk afneemt. Tijdelijk! Vrouwen in de overgang scoren lager op het onthouden van nieuwe informatie, het herinneren van oude informatie en het kortetermijngeheugen. Gelukkig verdwijnen deze klachten vaak weer na de overgang. Er is veel onderzoek naar effect van oestrogeen veranderingen en vasomotore klachten.

Bij een menobrein kun je last krijgen van:
• Vergeetachtigheid
• Nieuwe informatie moeilijk opslaan en verwerken
• Concentratieproblemen
• Niet helder kunnen denken, een wazig gevoel
• Gevoel van desoriëntatie
• Niet op woorden kunnen komen of woorden fout gebruiken
• Moeilijk kunnen multitasken

Vrouwen maken zich vaak zorgen dat de geheugenproblemen blijvend zijn en een vroeg symptoom zijn van de ziekte van Alzheimer of dementie. Alle vrouwen gaan door de menopauze, en de meeste vrouwen zullen géén dementie ontwikkelen. Dementie op middelbare leeftijd is zeer zeldzaam, tenzij vroege Alzheimer in de familie voorkomt.

Welke rol speelt hormoontherapie in hersengezondheid?

Het behandelen van symptomen van de menopauze met MHT (menopauzale hormoontherapie) kan de hersenmist verbeteren.. En als u alleen oestrogeentherapie gebruikt, lijkt het veilig te zijn, zelfs in de late menopauze voor de cognitieve functie. Bespreek de risico’s en voordelen met uw hulpverlener. Maar sommige risicofactoren voor dementie:- leeftijd, vrouwelijk geslacht en erfelijke familiegeschiedenis is niet te veranderen.

Manieren om je hersenen te beschermen:

Een gezond hart gaat hand in hand met een gezond brein.
Laat je regelmatig controleren!
Obesitas, hoge bloeddruk en Diabetes zijn schadelijk
Let op je gewicht en behoud een gezonde BMI 18-25 en stel een doel om je
De bovenwaarde van je bloeddruk te verlagen tot 120 mm Hg18
Eet minder koolhydraatrijk, suikerhoudend voedsel en eet veel fruit en groenten.
Zorg voor regelmatig fysieke inspanning – verhoogde cardiovasculaire fitheid
Doe per week 150 minuten aërobe fysieke activiteit met matige intensiteit.
Bij een gezonde leefstijl hoort ook voldoende slaap het verminderen stress.
Stop met roken en drink met mate.
Daag je hersenen uit en oefen je door nieuwe vaardigheden te leren, te lezen en
vrijwilligerswerk te doen.
Blijf verbonden – sociale betrokkenheid kan de gezondheid van je hersenen
verbeteren.
Vind manieren om deel uit te maken van je lokale gemeenschap en maak quality time met familie en vrienden.

Overgang en werk

Veel van de klachten die vrouwen ervaren in de overgang kunnen een grote impact hebben op alledaags leef- en werkplezier. Het is daarom belangrijk om een verband tussen stress- en burnout klachten en de overgang mee te nemen bij een totaalaanpak binnen coaching-en- begeleidingstrajecten. En dat er in de communicatie en samenwerking met werkgevers meer aandacht en bewustzijn komt zodat we samen het maatschappelijk taboe rondom de overgang kunnen doorbreken.

En nu jij. Heb je meer nodig? Heb je zelf een menobrein?

Maak een afspraak voor een intake of lees je slim in een van mijn e-boeken. Of bel HR of je baas en boek mij voor een workshop op je werk over de overgang.

Bron: www.imsociety.org