Verkoop van feminiene producten, is dat onzin? De vraag stellen, is hem beantwoorden! Ja dus, feminiene producten zijn vaak onzin.

Je hoeft geen aardbeiengeur of reinigingsproducten voor je vulva te kopen. Je lichaam reinigt zichzelf.In de eerste fase van de overgang menstrueer je nog ‘gewoon’. Bij sommige vrouwen ontregelt de menstruatie een beetje tot veel. Zij kunnen heel heftig bloeden of heel lang per keer. Je menstruatie zal uiteindelijk stoppen. Een dag nadat je een jaarlang niet meer hebt gemenstrueerd, is de overgang officieel voorbij. Die ene dag heeft een naam: de menopauze. De overgang zelf? Die kan soms wel tien jaar duren in totaal. De meeste vrouwen komen in de overgang tussen hun 40ste en 55ste levensjaar. Soms eerder, soms later. Vanaf de eerste menstruatie (dat heeft ook een naam: de menarche) tot de menopauze regelen jouw genitaliën alles zelf: van de eisprong tot het weer schoonmaken van je baarmoeder. Dat schoonmaken gebeurt door het bloed. Dat is eerst bedoeld om het eitje in te laten nestelen. Nestelt er geen eitje, dan vloei je jezelf schoon. Al sinds mensenheugenis.

Je hoeft echt niet met vaginale middeltjes je baarmoeder te reinigen, of geur te verdoezelen of wat de kruidenier dan ook beweert dat vrouwen nodig hebben. Voldoende wassen met water aan de buitenkant is voldoende. Sterker nog, het gebruik van vaginale middeltjes kan juist schimmelinfecties veroorzaken!

Doe vandaag eens lief voor jezelf, op deze Valentijnsdag, en gooi al die #femcare producten gewoon weg. Trakteer jezelf op iets lekkers en Vier de liefde voor jouw lichaam. Period.nl publiceerde een informatief artikel over de samenstelling van je menstruatiebloed. Heel interessant om te weten!

Wil je een afspraak maken om het (alvast) over de overgang te hebben? Je kunt zowel online als op locaties in Friesland een afspraak maken.