Maak menstrueren net zo gewoon als het is

We moeten het er over hebben, menstrueren is net zo gewoon als het is

We moeten het er bloednodig over hebben, menstruatie.

In de vruchtbare periode in het leven van de vrouw, menstrueert zij doorgaans enkele dagen per maand. In die periode spoelt de baarmoeder zichzelf schoon en een evt. onbevrucht eitje verlaat dan haar baarmoeder.

Het menstrueren kan gepaard gaan met ongemakken en pijn, omdat de baarmoeder een samentrekkende beweging maakt. Dat samentrekken gaat met net zoveel druk als wanneer je een bloeddrukmeter om je bovenarm voelt.

Wie haar cyclus bijhoudt en ziet dat deze regelmatig is, kan anticiperen op wat er komen gaat.

In de periode tussen je pubertijd en het begin van de overgang went je lichaam vaak geleidelijk aan de maandelijkse hormoonschommelingen. Helaas is dit niet bij iedereen het geval, een deel van de vrouwen blijft elke maand een paar dagen last hebben van klachten waardoor zij de dagelijkse dingen en hun werk niet naar behoren kunnen doen.

Ik ben blij als er voor deze vrouwen een kans is om via het menstruatieverlof goed voor hun lichaam te kunnen zorgen in die dagen.

Bij het begin van de overgang kan je lichaam opeens anders reageren dan je gewend was. Langer vloeien, of heviger of met meer bloedverlies. Of opeens menstrueer je toch onregelmatig. Je kan daar van in de war raken, want als dit gebeurt bij vrouwen van 36 of 42, denken ze vaak nog lang niet aan de overgang.

In mijn spreekuur zie ik vrouwen tussen de 20 en 70, elk met hun eigen verhaal. Na een intake zijn de meeste vrouwen met 2 tot 3 vervolggesprekken al heel erg vooruitgeholpen. Je kunt de consulten zelf betalen of via je aanvullende zorgverzekering vergoed krijgen. Wil je een afspraak maken?


Op deze dag, 28 mei, roep ik je op het eens te hebben over je menstruatie.
Met je collega’s, met je vriendin, met je kinderen of partner.

Kijk op nieuwgetij.nl voor het maken van een afspraak. Ik ben ook op Terschelling in het gezondheidscentrum Midsland.

🩸Maak menstrueren net zo gewoon als het is.

Dit vind je ook interessant