Osteoporose en Overgang. Op 20-20-2020 was het Wereld Osteoporose Dag. En dat is niet voor niks. Nog steeds krijgen wereldwijd 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen ouder dan 50 er mee te maken.

Osteoporose is de medische naam voor poreus bot ofwel zwak bot. Zwak wil zeggen, zwakker dan het gemiddelde. Vandaar dat botontkalking (wat niet helemaal correct is) wel veel gebruikt wordt. Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt.

Zomaar iets gebroken?

Je merkt het eigenlijk nauwelijks als je osteoporose hebt. Pas als je zomaar iets breekt, bijvoorbeeld je pols, been of vinger of plotseling rugpijn hebt -wat kan komen van een breuk van een wervel (spontaan)- en naarmate er meer wervels in gaan zakken, dan wordt er gedacht aan osteoporose.

Als je 50+ bent wordt er na een breuk standaard een botmeting gedaan om te controleren of er sprake is van osteoporose. Eigenlijk zou iedereen die 50 jaar of ouder is, meer moeten weten over osteoporose en wat je kan doen om het te voorkomen. Zeker vrouwen in de postmenopauze die geen oestrogeen meer maken.

Osteoporose herkennen

Op de site van de patiƫntenvereniging voor osteoporose kun je een risicotest doen die je helpt om te bepalen of je misschien osteoporose hebt.

Hier kun je een overgangstest doen om te zien of je in de overgang bent.

Als je hulp nodig hebt, of als beide testen daarom vragen, maak dan gerust een afspraak. Er is veel aan osteoporose te doen:

*Calciumrijke voeding

*Gebruik van de juiste supplementen

*Voldoende beweging

*Krachttraining 

*Weten wanneer je je huisarts om een botmeting kan vragen.

Overgangsverpleegkundige spreken?

Stef Boes is verpleegkundig overgangsconsulent en houdt praktijk in Harlingen, Leeuwarden en Terschelling en online. Lees hier meer over de overgang en doe de test.