Het is de week van de eenzaamheid.

Het is de week van de eenzaamheid

Het is de week van de eenzaamheid, eigenlijk: week tegen de eenzaamheid.

Wat is eenzaamheid eigenlijk? Wanneer wordt het je-eenzaam-voelen, een probleem? En is alleen zijn hetzelfde als eenzaamheid voor jou?

Allemaal vragen in de week tegen de eenzaamheid. Vrouwen die in de overgang zijn en bij mij op spreekuur komen, vertellen vaak dat ze zich zo eenzaam hebben gevoeld, toen ze nog alléén rondliepen en hun klachten niet bespraken.

Vaak hoor ik: “Wat is het fijn om te weten dat ik niet de enige ben”. Dat scheelt zoveel! Op dit moment zijn er in Nederland 1,2 miljoen vrouwen in de overgang. Veel vrouwen hebben geen of amper klachten. Ruim 30% ervaren matig tot zware klachten. Dan is het fijn om je sterker te kunnen voelen in die de periode.

Je sterker voelen in de overgang kan door je leefstijl aan te pakken. Daarnaast kun je voedingssupplementen gebruiken of medicatie op recept gebruik. Praten met lotgenoten kan ook helpend zijn.

Wat kun jij doen als vrouw tussen de 40 en de 55 met eenzaamheidsklachten?
👍Maak eens een lijstje met contacten die verwaterd zijn en neem contact op.

✉️Stuur een berichtje, een kaart of brief. Laat weten dat je aan diegene denkt en dat je het leuk zou vinden om weer contact te hebben.
👋🏽Durf hulp te vragen: vertel eens aan iemand dat je je eenzaam voelt en dat je meer leuke contacten zou willen hebben. 🥾Of maak een lijstje van 2 of 3 mensen en vraag iemand mee op een uitje. Dat kan een wandeling zijn, een film of theaterbezoek of gewoon eens een kop thee drinken.
🏟Op de site van de week van de eenzaamheid staan landelijke en plaatselijke projecten zoals vrijwilligerswerk, mantelzorg of buurtactiviteiten.
(eentegeneenzaamheid.nl.)
🪑Praat erover met je huisarts, de praktijkondersteuner of met mij, als overgangsverpleegkundige. Je kunt een afspraak inplannen via mijn site.
💡Laatste tip; je kunt een workshop ‘Door de overgang’ boeken in het buurthuis of samen met je vriendinnen, die ik kan geven.

Wil je een consult afspreken met overgangsconsulent in Friesland of op Terschelling?

Dit vind je ook interessant