Ik werk graag samen met huisartsen in de begeleiding van vrouwen met overgangsklachten.

De overgang kan een proces van 10 jaar waarin vrouwen regelmatig bij de huisarts komen met diverse klachten zoals: stress, vermoeidheid, hoofdpijn, darmproblemen, stemmingsklachten of spier en gewrichtsklachten.

Niet altijd wordt er gedacht aan de onderliggende oorzaak namelijk de veranderende hormoonhuishouding, zeker wanneer het menstruatie patroon nog stabiel is.

Daarin kunnen wij overgangsconsulenten veel betekenen en zie ik graag de samenwerking. Een consult bij de huisarts is 10-20 minuten.

Een overgangsconsult is 60 minuten waarin meer tijd is om breder naar alle klachten te zoeken en verbanden te leggen.


Steeds vaker komt uit onderzoek naar voren dat vrouwenlichamen anders werken dan mannenlichamen als gevolg van een andere hormoonhuishouding en andere presentatie van klachten. Huisartsen die zich willen nascholen op het gebied van de overgang, kloppen gelukkig steeds vaker aan bij mij of mijn collega consulenten van de beroepsvereniging (VVOC). We geven   informatie over de verschillende fasen van de overgang met bijbehorende klachten, We hebben kennis van de nieuwste standaard hormoonsuppletie en kunnen daarin adviseren en geven adviezen aan patiënt over gezonde leefstijl waardoor vrouwen rustiger en misschien gezonder deze levensfase door kunnen komen en minder bij de huisarts hoeft aan te kloppen.