Hartziekten doodsoorzaak nr 1 bij vrouwen. Hormoon beschermt hart vrouw tot en met overgang

Hartziekten grootste doodsoorzaak vrouwen. Je hormonen beschermen je hart, tot…

De grootste doodsoorzaak van vrouwen is vòòr de overgang anders dan erna, en dat moesten meer mensen weten…

♥️Hartziekten zijn wereldwijd de grootste doodsoorzaak van vrouwen, maar blijven ondergediagnosticeerd en onderbehandeld, volgens Susan Conolly, cardioloog in Ierland.

Het is belangrijk dat vrouwen zich bewust zijn van de risico’s van hartaandoeningen. Het idee dat het grotendeels mannen treft, moet worden uitgeroeid. Het risico op hartaandoeningen voor vrouwen begint te stijgen op het moment van de overgang als gevolg van hormonale veranderingen, aldus Dr Connolly. “Vóór de menopauze is het risico van vrouwen op hartaandoeningen veel lager dan dat van mannen, maar dat halen zij daarna snel in en wordt gedacht dat het te wijten is aan de afname van het oestrogeen, dat een hartbeschermend hormoon is,” zei ze.

Vrouwendag 2023 in Londonderry, Ierland

Dit werd besproken tijdens een menopauzebijeenkomst in Londonderry, Ierland onder leiding van gynaecoloog dr. Sandra McNeill, die zich richt op hart- en vaatziekten. Sprekend met vrouwen in het Derry Well Woman-centrum, schetst Dr. McNeill de rol van het hartbeschermende hormoon oestrogeen. Ze zegt dat ze vrouwen zou aanmoedigen om de beste gezondheid te hebben die ze kunnen hebben wanneer ze in de overgang komen. Dat is niet-roken, letten op gewicht, op alcoholinname en sporten.

“Traditioneel was men van mening dat hartproblemen alleen bij mannen voorkomen. Helaas is dat niet waar. Marie Dunne spoort vrouwen aan om zichzelf op de eerste plaats te zetten “Vrouwen worden tot aan de menopauze op een bepaalde manier beschermd door oestrogeen. “Vrouwen die de overgang voorbij zijn en het oestrogeen missen, halen helaas mannen op een schadelijke manier in.

“We hebben misschien niet dezelfde symptomen als mannen, de klassieke symptomen die we in de opleiding hebben geleerd. Maar postmenopauzale vrouwen lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten dan mannen.

Als onderdeel van de ondersteuningskliniek illustreerde Dr. McNeill een techniek die bekend staat als ‘paced breathing’, een langzame ademhaling die vrouwen helpt om te gaan met alle symptomen van de overgang. Het doel is om het middenrif te openen, de ademhaling te vertragen en de emotionele intensiteit te verlagen.

Vrouwen zouden proactief moeten zijn over hun hartgezondheid. “Er is waarschijnlijk niet één vrouw die niet voor een oogcontrole is gegaan,” zei ze. “Ze moedigen ons ook aan om onze oren te laten doen, zodat we beter kunnen horen. “We hebben er twee – maar toch één hart.”

Zorg voor jezelf, want je lichaam verandert in de overgang

Ze spoort vrouwen aan om zichzelf op de eerste plaats te zetten. “Dus wat ik zou willen aanmoedigen is, als er dingen aan de hand zijn en je je zorgen maakt, neem dan contact op met de huisarts en vraag het.”

Grootste moordenaar van vrouwen? In navolging van deze boodschap zei Dr. Susan Connolly dat ze de kwestie vooral op Internationale Vrouwendag (8 maart 2023) wil benadrukken. “Vrouwen met klachten presenteren zich later omdat ze zich niet realiseren dat ze een hartaanval hebben, ze zien zichzelf niet in gevaar. “

Het is de grootste moordenaar van vrouwen wereldwijd. Dr. Susan Connolly zegt dat vrouwen zich bewust moesten zijn van het risico op hartaandoeningen “Meer vrouwen sterven aan hartaandoeningen, twee keer zoveel dan aan borstkanker, dus het is cruciaal dat vrouwen zich bewust zijn van hun risico op hartaandoeningen en dat dat begint te stijgen in de overgangsperiode. De overgang is een levensfase die alle vrouwen meemaken aan het eind van hun vruchtbare leven”

Naast een betere fysieke en mentale gezondheid, worden vrouwen die voor hun hart willen zorgen ook geadviseerd om op hun cholesterolgehalte te letten.

Hart en Hormonen bij vrouwen in de overgang in Nederland

Ook in Nederland staat het vrouwenhart en hormonen steeds beter op de agenda en is er veel in ontwikkeling o.a. door Angela Maas, Janneke Wittekoek en Dorenda van Dijken.

Als verpleegkundig overgangsconsulent school ik mij bij over dit onderwerp. Ik vraag je klachten goed uit in een uitgebreid consult van een uur. Ik kan je vervolgens terug- of doorverwijzen naar huisarts en/of cardioloog. In het 2e consult bespreek ik je leefstijl. Samen met jou komt er een een goed plan om risico’s op hart- en vaatziekten te beperken. Ik houd spreekuur in Bolsward, Harlingen, Leeuwarden en op Terschelling, je kunt zelf je afspraak inboeken.

Het originele artikel op BBC Ireland is vertaald met Google translate en een beetje bewerkt voor de Nederlandse lezers.

Dit vind je ook interessant