Bespreken van de levensfases lost meer op dan je denkt…

Zet de overgang letterlijk op de agenda. Bij besprekingen over ‘Duurzame inzetbaarheid’ of andere beleidsthema’s die gaan over de gezondheid van personeel, hoort ook het bespreken van de overgang; impact en oplossingen.

De overgang is een levensfase. Wanneer medewerkers -van jong tot oud- weten wat ze kunnen verwachten en dat het een fase is die voorbijgaat, is er al meer opgelost dan je denkt.

?In de overgang bereid je lichaam zich voor op een volgende levensfase, that’s all.

In mijn gratis e-boek staan tips voor de HR afdeling, de Ondernemingsraad én het bestuur en ook cijfers en weetjes over de overgang. Mythes over de overgang helpen niemand, goede kennis is bij iedereen nodig. De overgang moet daarom op de agenda, letterlijk! Het e-boek zelf kan ook bij de ‘ingekomen stukken’.

Het allerbelangrijkste aan het bespreekbaar maken van de overgang is toch ook wel het tussen werkgever en werknemer kunnen bespreken aan aanpassingen in verband met de overgang, gewoon als iets alledaags. Bij de koffieautomaat moet je het erover kunnen hebben en ook aan de bestuurstafel.

Er is kennis nodig om het kunnen hebben over de zaken die horen bij de overgang zoals bijv,

  • opvliegers of nachtzweten,
  • de overgang bij mannen, 
  • oncomfortabele werkkleding,
  • de kantoortuin,
  • oorsuizen in de overgang
  • dat je op de 36ste ook in de overgang kunt komen (in uitzonderingsgevallen)

Het aanbieden van kennis over de overgang aan direct leidinggevenden is de reden dat we het e-boek maakten.

Het wéten dat die kennis er is bij je teamleider of manager, maakt het voor vrouwelijke medewerkers met overgangsklachten makkelijker om het gesprek aan te gaan: mogelijke aanpassingen in de werkomgeving te bespreken. Reik leidinggevenden tools aan om het gesprek over de overgang te kunnen starten. Zoals trainingen in gespreksvoering en kennisaanbod over de overgang in context van het werk. Een overgangsconsulent kan je daarbij op weg helpen met een training/webinar of andere mogelijkheden.

Lees ook het blog van dag 3 in de week van de overgang, en download hier gratis het e-boek. Wil je overgangsverpleegkundige Stef boeken als spreker? Neem dan contact op, ze kan een webinar voor je verzorgen, of op andere manieren adviseren en helpen.