Welke producten kun je beter laten staan bij PMS?

In voorgaande berichten schreven we welke producten in welk deel van je cyclus kunnen ondersteunen bij de aanmaak van hormonen. Hoor jij bij de 3-5% van de vrouwen die PMSklachten hebben? Dan kan je sommige producten maar beter laten staan. Lees dan verder. Wil je meer weten? Hier is een checklist PMS. Maar nu eerst: 

Welke producten kun je beter laten staan bij PMS?


Zout
Kant en klaar maaltijden en zoute snacks zorgen dat je vocht vasthoudt, en vlak voor je menstruatie is dat zeker niet handig. Wanneer je zelf je maaltijden klaarmaakt kun je zelf minder zout gebruiken op deze dagen.


Alcohol en cafeïne
Alcohol en koffie verbruiken B-vitaminen (met name B-6) die je lijf juist nodig heeft voor een gezonde hormoonhuishouding. Alcohol en koffie zorgen er ook voor dat de testosteron die je met name in de week vóór je menstruatie nodig hebt, sneller omgezet wordt in oestrogeen. Cafeïne verstoort je hormoonhuishouding,. Drink liever water of thee en houd het aantal koppen koffie op 2 per dag.


Transvetten
Vermijd alle gefrituurde producten, bak- en braadboters en margarine, ze bevatten transvetten die schadelijk zijn voor je gezondheid en je hormoonhuishouding geen goed doen.


Wel is dan wel aan te raden bij PMS?

Supplementen bij PMS
Er zijn veel mogelijkheden om met vitaminen en mineralen je gezonde leefstijl te ondersteunen. Een goede multivitamine tablet, vit-B complex, agnus castus, maca, gaba enz. zijn goede stoffen. We komen daar later op terug.


Wat je zeker zal helpen is minder stress. Dus goed bewegen & een gezonde leefstijl

Drink veel water. Vocht afvoeren dat overtollig is, helpt je lichaam af te voeren wat schadelijk is. Wandel, fiets, neem de trap, ga sporten, het levert je meer op dan het aan tijd kost. Niet alleen voor je lichaam is bewegen goed, je hoofd heeft ook baat bij deze afleiding. Je zult leren plannen maken tijdens het lopen, overdenken en ideeën verzinnen.

Bewegen zoals een wandeling maken is de ultieme me-time. Loopt het huishouden dan in de soep, denk je? Verdeel de klussen over je gezinsleden, zodat het eerlijker wordt. Het gaat wel om jouw lichamelijke en mentale gezondheid. Ieder kan zijn deel leren doen, en jij kunt leren dat anderen de dingen misschien anders dan jij doen en dat dàt ook goed is zolang het werkt.

Het bewegen zorgt voor conditie, spierkracht, afbraak van slechte hormonen en aanmaak van fijne hormonen. Je balans heeft beweging nodig. Een gezonde leefstijl is meer dan alleen bewegen, oppassen met slechte producten en bewustzijn van goede producten! Leefstijl is ook tijd inplannen voor rust en ontspanning en om aandacht te geven aan wat jouw lichaam nodig heeft.

Aanrader is ook om je cyclus bij te houden in je agenda: hoeveel :drop_of_blood: op welke dag? Schrijf ook dagelijks met een paar woorden je stemming op.

Meer over PreMenstrueelSyndroom lees je op deze speciale PMS pagina. Je kunt ook als dertiger een afspraak maken met een verpleegkundig consulent (zoals met mij). Dat kan zonder een verwijzing van je huisarts, de meeste zorgverzekeringen vergoeden het consult, maar vraag het voor de zekerheid eerst na. Meer info over het zelf boeken van een consult.