Die cyclus waar je vanaf je tienerjaren zo op ingesteld bent… die is niet in één dag weg.
Eerste fase van de overgang en regelmatig menstrueren
In de 1e fase van de overgang, de premenopauze, menstrueer je nog regelmatig maar verandert er al wel wat. Die veranderingen kunnen lijken op PMS, premenstrueel syndroom. Of, als je al bekend bent met PMS, kan je meer klachten ervaren. Dit kan komen doordat er minder progesteron is in het 2e gedeelte vd cyclus, dus na je eisprong. Als je de (prik) pil gebruikt of een Mirena hebt merk je daar weinig van. Maar zonder anticonceptie wel.
Daarna soms onregelmatige cyclus
In de 2e fase van de overgang, de perimenopauze, ontregeld er nog veel meer.
Dan is er steeds minder duidelijk een cyclus en verandert je menstruatie patroon.
In deze fase worden beide hormonen, oestrogeen en progesteron, steeds minder aangemaakt tot er helemaal niets aangemaakt wordt.
Er is dan geen cyclus meer en na 12 maanden niet menstrueren kom je in de postmenopauze.
Wil je meer weten? Ik schreef veel over pms, en de pre-peri-postmenopauze.
Alle vrouwen doen er goed aan om hun cyclus bij te houden, dan hoeft niet in een app. In een schrifje of agenda een teken zetten werkt net zo goed.
Op die manier volg je beter wat er in je lichaam gebeurt.
Maar… steeds meer mensen hebben een ongemakkelijk gevoel bij het bijhouden van je gegevens in een app. Ook menstruatieapps voelen niet altijd prettig. Wil je je gegevens weghalen en weg bij zo’n app? Kijk eens bij het OptOut project.
Overgangsverpleegkundige
Op mijn site vind je een test, e-boeken en artikelen gerelateerd aan mijn werk. Heb je vragen? Stel ze gerust. Maak online of in Leeuwarden, Harlingen, Bolsward of op Terschelling een afspraak.
Menselijkheidsverklaring. Deze tekst is zonder AI gemaakt. Al mijn teksten zijn gebaseerd op 35 jaar scholing, ervaring en bijscholing in de zorg.