Behandeling bij overgangsklachten. Is er meer mogelijk dan hormoontherapie? Het antwoord is ja!

Elk jaar kijk ik enorm uit naar hét congres van de DMS, de Dutch Menopause Society. De Engelse naam voor een oer-Hollandse groep die zorg geeft aan vrouwen in de overgang.

Het congres in 2022 was weer geweldig. Ik heb collega vakvrouwen gesproken, bijgepraat en vooral heel erg veel nieuwe kennis opgedaan. De komende tijd gaan mijn lezers daar meer van merken, want het borrelt nog goed na bij mij. Ik ben helemaal bij over een hele opsomming van onderwerpen. Vakmensen hebben ons op dit congres echt kunnen inspireren. Blijf me volgen hier of op instagram, dan geef ik mijn kennis weer aan je door.

Tijdens dit congres heb ik vooral gekeken naar de vraag: Is er ook iets anders mogelijk dan een behandeling met Hormoon Suppletie Therapie? Dat wil ik weten omdat ik mensen de keus wil kunnen geven. Hormoon Suppletie Therapie is veiliger dan men voorheen dacht. Zelfs nu HST opgenomen is in de richtlijn voor huisartsen over de overgang, heeft HST nog steeds een soort bijklank. Dat is jammer, en onterecht, en toch wil ik ook andere behandelingen kunnen aanbevelen. Over HST schreef ik e-boek dat je hier gratis kunt downloaden.

Ik leerde op het DMS congres onder andere hoe acupunctuur overgangsklachten kan verminderen, welke manieren er zijn om slaapproblemen tegen te gaan en wat je kunt doen bij vrouwen die ADHD en overgangsklachten als een lawine over zich heen uitgestort krijgen in de overgangsjaren.

En voor vandaag de simpele vraag; wil je snel een opvlieger? Neem dan thee met gember. Geen zin in opvliegers? Laat je gemberthee staan en probeer eens saliethee.

Lees ook mijn gratis e-boek over HST

Denk op tijd aan het checken van je zorgverzekering op vergoeding van overgangsconsulten.

Blijf niet rondlopen met je klachten en ga op zoek, er is misschien meer mogelijk dan je denkt. Maak nu je afspraak voor een consult in Leeuwarden, Bolsward, Harlingen of Terschelling.