een vrouw leunt met haar rug tegen een hoge vensterbank bij een zonnig raam. Ze draagt een spijkerstof overhemd met lange mouwen en slaat beide handen voor haar gezicht, en heeft halflang sluit donker haar.

Wil je minder stress? Delegeren, dat kun je leren

Minder stress? Delegeren kun je leren

Wil je minder stress? Delegeren, dat kun je leren. Neem er nu even de tijd voor, zodat je later tijd wint. Op je werk of in je huishouden of relatie, delegeren is nodig als de situatie verandert, bijvoorbeeld omdat je je tijdelijk minder sterk voelt in de overgang.

Delegeer-expert Deborah Grayson Riegel zegt dat er in de basis vier belangrijke stappen zijn om te delegeren.

1 Kies de juiste persoon

‘Wie kan dit werk goed doen en wie heeft de tijd’, zijn op zichzelf prima vragen, en toch kun je ook anders denken. Namelijk: Wie zou dit moeten leren? Of: wie komt er te weinig aan bod in ons team? Of: wie is er aan de beurt voor deze klus die niemand leuk vindt?

Bepaal je criteria, kies iemand en leg uit waarom zij of hij de taak krijgt: heeft de tijd en kan het goed, Zou dit moeten leren, Je komt te weinig aan bod, dit is je kans, of jij bent nu eens aan de beurt

2 Beschrijf het resultaat dat je wilt bereiken

Waar staan we als het werk klaar is? Waneer is het goed, en waarom? Bij deze tweede stap is het goed om aan te geven hoeveel vrijheid er is bij het uitvoeren van het werk. Zonodig kun je de ander uitdagen om met creatieve ideeën te komen: wat kan er beter of slimmer bij deze klus?

3 Spreek tussenstappen af

Ergens tussen Alles beïnvloeden en Laten zwemmen in. Plan een tussentijds overleg in. Bijvoorbeeld: wanneer kunnen we samen kijken naar je eerste ervaring, of eerste versie? Hou je zelf aan die afspraken. Als iemand hard heeft gewerkt om deze tussenstap te halen, ben jij natuurlijk beschikbaar om het werk te bespreken op de afgesproken tijd

4 Een motiverende omgeving scheppen

Soms helpt jouw aanmoediging. Soms helpt het om mensen tijd en rust te geven. Vraag dat gewoon: wat heb je van mij nodig? Zorg dat je makkelijk bereikbaar bent voor mensen aan wie je taken/werk hebt gedelegeerd. En natuurlijk moet je zorgen voor wat nodig is om het goed te kunnen doen, zoals tijd, ruimte, geld, enz.

Minder stress? Delegeren kun jij óók leren

Beter delegeren, en minder stress, ik wens het je toe! Wil je over delegeren met mij sparren, tijdens het uur dat een overgangsconsult duurt? Maak een afspraak in Leeuwarden, Harlingen, Bolsward of op Terschelling.

Foto: Angélica Alex Tan via DTS

Dit vind je ook interessant