Deel 3. Voor sommige vrouwen bieden de meest gegeven manieren om de overgang te verlichten, te weinig effect.

Zij hebben misschien baat bij Hormoon suppletie Therapie, (HST). Bij HST worden 2 hormonen tegelijkertijd ingezet. Estradiol en Progestageen

Hoe ziet het eruit?
Overgangshormonen kunnen in Nederland op twee manieren worden voorgeschreven:
Als pil. Of als pleister, gel of spray via de huid

Het voordeel van pillen is dat het estradiol en het progestageen gecombineerd kunnen worden. Dan moet er elke dag één pilletje geslikt worden. Er bestaan geen pillen die estradiol combineren met bio-identiek progesteron.

Naast dat middelen die je kunt slikken altijd een progestativum bevatten wat niet bio-identiek is, zitten er naast veel voordelen ook nadelen aan.

Wie Hormoon Suppletie Therapie gebruikt heeft een iets grotere kans op een trombose of embolie, er is een iets hogere kans op borstkanker.. als de middelen langer dan 3 jaar geslikt worden.

Het voordelen van toedienen via de huid zijn dat er daarbij geen verhoogde kans op trombose of embolie is vastgesteld. Via de huid komt het hormoon estradiol direct in het bloed terecht en het wordt dan getransporteerd naar de plekken waar het moet werken, de hormoonreceptoren bijvoorbeeld in het temperatuurscentrum diep in de hersenen. (Ontregeling van het temperatuurscentrum, je thermostaat, zorgt voor opvliegers.)

Hormonen die je slikt komen via de darm eerst in de lever terecht. De lever breekt bij deze eerste doorgang van estradiol ongeveer 95% van de hoeveelheid hormoon af, de overige 5% wordt via het bloed verspreid. De hoeveelheid hormonen die je binnenkrijgt via de huid bedraagt ongeveer 5% van de hoeveelheid die nodig is wanneer je het slikt.

Als estradiol via de huid wordt toegediend kan dit gecombineerd worden met progesteron. In tablet vorm of vaginaal. Het voordeel van bio-identiek progesteron is groot. Het zorgt voor een betere slaapkwaliteit. Deze combinatie estradiol met progesteron veroorzaakt geen verhoogde kans op borstkanker, ook niet bij langdurig gebruik en er is geen toename van de kans op hart- en vaatziekten.

Stay tuned voor deel 4 in deze zomerserie over Hormoon Suppletie Therapie. Lees ook deel 1 en deel 2.