Een vrouw met krullend halflang haar kijkt naar beneden en grijpt met een hand in heur haar.
overgang

Bij vrouwen vaak ADHD in de overgang pas ontdekt

Bij Vrouwen wordt ADHD vaak pas in de overgang ontdekt. Vrouwen die ADHD hebben, blijken vaker last te hebben van hartklachten en hormonale klachten. Helaas wordt dit niet altijd herkend, en worden de vrouwen van het kastje naar de muur gestuurd en niet goed geholpen. Hoe komt dat?

ADHD wordt vaak gemist als diagnose met als gevolg dat vrouwen eindeloos lang doorlopen met ernstige stress. Want ADHD en ADD betekent in de meeste gevallen levenslange stress. En chronische stress is misschien wel een van de veroorzakers van hart en vaatproblemen maar ook (verergering) van hormonale klachten.

Een nieuwe samenwerking tussen drie artsen brengt duidelijkheid over de gevolgen van gemiste klachten voor de gezondheid en levenskwaliteit van vrouwen. Het H3 netwerk bestaat uit Sandra Kooi, Dorenda van Dijken en Janneke Wittekoek, en zij hebben dit artikel in cycle over ADHD goedgekeurd.

Lees je mee?

Hormoonschommelingen

Vrouwen met ADHD hebben een groot verschil ten opzichte van mannen met ADHD: hormoonschommelingen. Juist door deze hormoonschommelingen kun je meer last hebben van je ADHD. Op verschillende momenten en in verschillende fases van je leven heb je te maken met hormoonschommelingen. Dat is in de puberteit en in de overgangsperiode. Je hebt het gevoel dat je jezelf niet meer kan voorspellen en daar worden vrouwen nog eens extra onzeker en gestresst van. Dat helpt dan helemaal niet mee! Wat wel helpt is weten wat er gebeurt in je lijf en weten hoe je de overgang beter kunt dragen. Zo begrijp je wat er gebeurt, je kunt het plaatsen en begripvol zijn voor je lichaam.

Wil je voor jezelf een afspraak maken met verpleegkundig overgangsconsulent Stef Boes? Of wil je de test doen: “Ben ik in de overgang?

Foto: Claudia Barbosa

You may also like...

Popular Articles...