plantaardig eten overgang

Vetzuren, hoe houd je er rekening mee in de overgang?

Vetzuren, zoals Omega 3? Hoe houd je er rekening mee in de overgang?

Eerst een beetje geschiedenis. Ons voedselaanbod is verschraald, zeker als je het vergelijkt met een jaar of vijftig geleden. Meer opbrengst per dier, of hogere opbrengst per vierkante meter ruimte hebben ervoor gezorgd dat onze gewassen en dierlijke producten, minder diverse voedingsstoffen hebben. Dat is ook het verschil dat je proeft tussen een legbatterijkip en een echte scharrelkip, tussen biologische tomaten en kastomaten.

Minder vetzuren

Een van de voedingsstoffen die we nu te weinig binnenkrijgen zijn vetzuren. Ook als je voldoende groenten en fruit uit de supermarkt neemt. Deze vetzuren zijn enorm belangrijk voor je lichaamscellen, van hersenen tot huid en alles daartussenin, ook in de overgang. Want in de overgangsperiode verandert er zoveel dat je lichaam alle energie nodig heeft die je haar kan geven.

Vetzuren in de overgang?

Ik heb drie tips voor jou.

  1. Lees wat Rineke Dijkinga vertelt over balans in je lichaam. Rineke weet als geen ander hoe je dieet je leven kan verbeteren. Ze geeft rondleidingen in haar fantastische tuin, ik ben er geweest. Dat is een aanrader. Je kunt Rineke ook volgen via haar eigen kanalen, zoals haar website. Daar schrijft ze o.a. over vetzuren. Heldere taal. Heb je het artikel gelezen, kom je terug voor de twee andere tips?
  2. Overtuigd door Rineke? Dan volgt nu de vraag: wat zet jij op tafel? Santé heeft heerlijke recepten. De sardinepaté is mijn favoriet. Wat is jouw favoriet ?

3. Supplementen. Je kunt ook nog suppleren. Vroeger kreeg je misschien een lepel levertraan met een sterke smaak? Gelukkig hoeft dat nu niet meer, er zijn genoeg alternatieve supplementen te vinden. Hier is een linkje naar Pinterest.

Afspraak maken?

Ik ben overgangsverpleegkundige. Je kunt zelf een afspraak boeken voor een consult in Leeuwarden, Bolsward, Harlingen of op Terschelling.

Dit vind je ook interessant