Waarom je anders moet bewegen in de overgang
Overgangsklachten als opvliegers en nachtelijk transpireren maar ook minder bekende klachten als slapeloosheid, gewrichtsklachten, depressie, hoofdpijn, stemmingswisselingen, hartkloppingen, angst en gebrek aan energie, staan niet op zichzelf.
❤️Het is bekend dat vrouwen met een gezonde leefstijl die een gezonde voeding met veel groenten (400 gram per dag) en vis (3 x per week) aanhouden, gemiddeld minder klachten hebben dan vrouwen die weinig bewegen en een voedingspatroon met veel koolhydraten en suikers aanhouden.
☕️Ook weten we dat stress een belangrijke factor is bij de mate waarin je opvliegers en andere klachten ervaart.
?Ook is bekend dat aandoeningen waar vrouwen juist in de jaren rondom de overgang veel last van krijgen, zoals hoge bloeddruk, gepaard gaan met meer overgangsklachten.
?Wanneer je begrijpt waarom dat zo is, dan begrijp je ook dat alleen maar 2 of 3 keer per week naar de sportschool niet zoveel verschil maakt. Je zult anders moeten bewegen, om je hormonen (weer) te balanceren.
Relatie adrenaline en opvliegers
•in de overgang is het temperatuurcentrum in de hersenen van slag.
•het temperatuurcentrum is gevoelig voor het hormoon estradiol, en reageert ook op adrenaline (stress)
•endorfine heeft juist een verzachtend effect
•endorfine maakt je lichaam bij lachen, maar ook bij matige inspanning, daarom is dagelijks flink wandelen zo goed.
Relatie adrenaline en opvliegers
Belangrijk om te weten is dat de hoeveelheid adrenaline (een belangrijk stresshormoon), die vrijkomt, effect heeft op de opvliegers. Hoe meer adrenaline, hoe meer opvliegers. Een opvlieger ontstaat doordat het temperatuurcentrum door de verandering in de hormoonhuishouding, vooral door de plotselinge afname van het hormoon estradiol, ontregeld raakt. Mensen zijn warmbloedige zoogdieren die hun lichaamstemperatuur constant moeten houden. Zakt de lichaamstemperatuur te veel (meer dan 0,2 graden Celsius) dan ga je rillen. Deze spierarbeid zorgt voor warmteproductie, zodat de temperatuur weer stijgt. Als de lichaamstemperatuur teveel stijgt (meer dan 0,2 graden Celsius) dan wordt de huid meer doorbloed en ga je transpireren om warmte af te voeren.
In de overgang is het temperatuurcentrum van slag en registreert het een ‘oververhitting’ al wanneer de lichaamstemperatuur met 0,1 graden Celsius stijgt, of zelfs met 0,05. Een opvlieger is het gevolg.
Het temperatuurcentrum zit diep in de hersenen, in de hypothalamus en reageert niet alleen gevoelig op het hormoon estradiol, het reageert ook op adrenaline (hoe meer adrenaline, hoe sneller u oververhit raakt). Stress maakt dat je meer adrenaline aanmaakt en daarom dus meer opvliegers zult hebben.
Endorfine verzacht
Ook heeft endorfine, een hormoon dat je aanmaakt wanneer je een flinke inspanning levert of wanneer je lacht, effect. Je hebt het dan juist minder snel heet. Een flinke inspanning, daarmee wordt het zogenaamde ‘matig intensieve’ bewegen bedoeld. Dit is een inspanning waarbij je kunt blijven praten, maar het zweet je over de rug loopt.
Meer actie?
Check het gratis e-boek voor meer uitleg over opvliegers en hormonen. ?Volg Nieuw Getij voor meer tips, quotes, weetjes, recepten op instagram. Maak meteen een afspraak in Leeuwarden, Harlingen of op Terschelling.