Vrouwen in leiderschap houden

Internationale vrouwendag heeft dit jaar als thema “Women in Leadership”. Vrouwen op leidinggevende posities hebben soms extra moeite omdat er zulke stevige stereotypes bestaan. Over werkende vrouwen in hoge posities. Die stereotype gedachten bestaan bij zowel mannen als vrouwen.

Stereotypes van vrouwen in hoge posities (die niet waar zijn)

Het stereotype kan zijn; ‘ze zal wel heel onaardig zijn, alleen bitches kunnen dat soort posities bereiken’. Terwijl mannen op hoge posities niet langs de ‘is hij wel aardig-lat’ worden gelegd. Of de vrouwen ervaren dat zij minder invloed hebben, dat wat zij zelf zeggen niet wordt opgevolgd, en als een man hetzelfde idee daarna noemt, wordt er wel gevolg aan gegeven. Waarbij je kunt opmerken dat van een voorzitter van de vergadering verwacht moet worden dat hij diegene die het eerste een idee noemde, daarin beschermt. Of dat nu een man of een vrouw is, en dat een voorzitter zorgt dat de rol van de deelnemers gelijkwaardig is. Vrouwen in bijeenkomsten waar zij in de minderheid zijn, moeten zich beschermd weten.

Aanpassingen aan het werk, niet aan de vrouw

We zien dat vrouwen zich genoodzaakt voelen minder te werken als gevolg van klachten door de overgang, terwijl die vrouwen met een paar kleine aanpassingen hun positie gemakkelijk kunnen volhouden. Soms kunnen vrouwen in een bepaalde levensfase al die balken gewoonweg niet tegelijkertijd omhooghouden, en moeten daardoor afstand doen van leidinggevende en of invloedrijke functies. Hoe mooi zou het zijn dat er op de werkvloer ruimte is om later te kunnen beginnen als je slecht slaapt of als je een iets langere pauze kan en mag nemen. Achter je scherm meditatie oefeningen kunt doen, of ergens in het gebouw kan sporten, yoga en/of even een hazeslaapje. Als daarmee vrouwen met al hun kennis en inzet behouden kunnen blijven voor hun werk, is er meer gewonnen dan de werkgever misschien denkt. Wil je tips en advies? Maak een afspraak, samen kijken we waar je staat, wat je nodig hebt en wat je aan je werkgever kunt vragen, of wat je als werkgever kunt doen.

Meer kennis over de levensfases

Vrouwen en leiderschap betekent recht hebben en dat ook actief beschermd zien, op een gelijkwaardige behandeling. Slechte ideeën van vrouwen moeten, net als die van mannen afgeschoten kunnen worden, en goede ideeën van vrouwen, net als die van mannen, uitgewerkt worden. Laat gaan die stereotypes, en kijk naar de vrouw zelf, wat doet ze goed, wat kan ze? Wat doet zij beter dan een ander? Het is nog maar een week geleden dat we complimentendag aanhaalden, laten we deze complimenten ook op vrouwendag geven aan vrouwelijke leiders die de weg vrijbanen voor meer vrouwen in topposities. Waarbij het vanzelfsprekend moet zijn dat de levensfase waarin je zit (bijvoorbeeld de overgang) van voorbijgaande aard is, en dat de vrouw als mens gezien wordt.

Contact en Test

Even sparren? Neem contact op, en doe ook de test: “Ben ik in de overgang?”.