PMDD? Zelfs veel huisartsen weten niet wat dat is.
*April is de maand waarin we aandacht vragen voor heftige reacties op hormoonspiegelwisselingen bij vrouwen, oftwel PMDD.
*Je kent je eigen cyclus vaak pas echt goed als je het bijhoudt: van je gevoel en temperatuur tot de hevigheid van je bloedverlies. Ken jij jouw cyclus? Voor het stellen van de diagnose is het nodig dat je minstens twee cycli goed observeert bij jezelf. Het premenstrueel dysforie syndroom (of PMDD – PreMenstrueel Dysphoric Disorder) is een cyclische op hormonen gebaseerde stemmingsstoornis, met symptomen die voorkomen tijdens de premenstruele fase (ook wel luteale fase genoemd) van de menstruatiecyclus, die duurt vanaf de eisprong tot het begin van de menstruatie.
*Geschat wordt dat PMDD bij 5-8% van de vrouwen in hun vruchtbare levensjaren voorkomt, deze vrouwen kunnen 10-14 dagen per maand hevige hinder ondervinden. Hoewel PMDD direct gerelateerd is aan de menstruele cyclus, is het geen hormonale disbalans. PMDD is een heftige negatieve reactie op het natuurlijke stijgen en dalen van oestrogeen en progesteron. Men denkt dat het een stoornis is op celniveau, met symptomen die erger worden met de tijd en soms verergeren tijdens voortplanting gerelateerde gebeurtenissen als menstruatie, zwangerschap, bevalling, miskraam en pre-menopauze. Mensen met PMDD hebben een verhoogd risico op suïcidaal gedrag. Vele, maar niet alle, vrouwen met PMDD hebben een geschiedenis van seksueel trauma of depressie. Er is geen bloed of speekselonderzoek om PMDD vast te stellen. Hoewel dergelijke testen andere onderliggende stoornissen kunnen uitsluiten. De stichting PMDD Nederland informeert via haar website en activiteiten zowel vrouwen als hulpverleners, omdat de ziekte nog lang niet altijd herkend wordt.
*PMDD en de overgang? Om heftige overgangsklachten en botontkalking op langere termijn te voorkomen, worden vrouwen met PMDD o.a. behandeld met bio-identieke hormoonsuppletie met oestrogeen en progesteron (Hormon Replacement Therapy).
*Wil je meer weten bezoek dan eens de site pmddnederland.nl, daar vind je een printbare symptomen-tracker. Want meten is weten, ook als het om je cyclus gaat. Ik ben overgangsverpleegkundige en spreker over de overgang.
Woon je in Friesland? Je kunt een afspraak met mij maken in Leeuwarden, Harlingen of op Terschelling, boek zelf je afspraak in. Of doe de test: “Ben ik in de overgang?“.