Heb je vragen over de overgang? Hieronder staat een overzicht waarmee je supersnel je kennis op peil brengt. Handig als je snel veel informatie nodig hebt. 

De links openen in een nieuw venster, je kunt dus altijd zo weer terug naar dit overzicht. 

Levensfasen

Levensfasen gaan we allemaal door: baby peuter kleuter kind tiener enz. Vaak geloven mensen die in de ene fase zitten nog niet zoveel over de volgende fase die zich aan zal gaan dienen… Ze denken dan: “daar hoor ik nog lang niet bij!” Dat snap ik ik, want als je nog niet weet wat er voor je gaat veranderen, duw je dat onbekende nog even weg. Daarom hier de basiskennis: De overgang als levensfase start rond je 45-ste en kan 3 tot 10 jaar duren. Je hormoonhuishouding verandert tijdens de overgang. Na de overgang ben je niet meer vruchtbaar. De overgang zelf kent drie fases.

*de peri/pre menopauze

*de menopauze

*de postmenopauze

Kort en krachtig

Wat is de overgang en hoe kom je die gezond door? Mooi overzicht vind je in dit artikel in Womens Health

Overgangsconsulenten

Op de site van de overgangsverpleegkundigen staat alles superhandig bij elkaar. En je kunt zelf zoeken op onderwerpen. Zoek eens op je klachten. Of zoek op hoe het zit met vergoedingen. Of wat het verschil is tussen een verpleegkundig overgangsconsulent of anderen? Alles wat je nodig hebt van gediplomeerde overgangsspecialisten staat op Vereniging Overgangs Verpleegkundigen.

Vuurvrouw

Het platform Vuurvrouw (voor en door vrouwen) heeft ook goede informatie, in fijne blogs. Ze hebben ook favorieten, leuk om een lijstje van te maken voordat je naar de bibliotheek of boekhandel stapt.

Overgang en Sexualiteit

Overgang en sexualiteit? Als het wat stroef gaat, kijk snel hoe het komt en wat je kunt doen.

Afspraak voor jezelf of je bedrijf

Weet je genoeg in het algemeen over de overgang en wil je een afspraak maken voor jouw eigen situatie? Maak een afspraak met mij, gespecialiseerd overgangsverpleegkundige Stef Boes. Online of op een van de locaties in Friesland. Ik ben ook beschikbaar voor masterclasses of workshops in-company. Check de recensies

Overgangsverpleegkundige Stef Boes