Het is de week van de zorg. Wie zorgt er voor jou?

“Help me, want het lijkt er op dat ik gek ben geworden.” Dat is wat vrouwen vaak tegen mij zeggen. Mijn praktijk heet Nieuw Getij. Sommige vrouwen die bij mij komen zijn ten einde raad, ze voelen zich ellendig. Ze zeggen: Ik ken mezelf niet meer. 

Het ligt niet aan jou, je voelt de macht van je hormonen. In de overgang daalt geleidelijk de aanmaak van oestrogeen en progesteron. Hierdoor zijn de schommelingen tijdens je cyclus anders. En dat is wennen. Hormoonschommelingen kunnen van invloed zijn op je humeur en het zorgt er daarnaast ook voor dat de aanmaak van serotonine daalt. Zo kan je stemming ineens omslaan en heb je uit het niets een woedeaanval of juist een huilbui. 

Ik ben in de eerste plaats een verpleegkundige en daarnaast heb ik me gespecialiseerd als overgangsconsulent. Ook help ik vrouwen met het pre menstrueel syndroom (PMS). Ik kan je veel vertellen over hormonen. Hormonen hebben ook voordat je in de overgang raakt, mogelijk invloed op oa je stemming. De overgang is een fase die je in drie grote delen kunt verdelen. Elke deelfase heeft een andere hormoonaanmaak en een andere balans. Je lichaam moet wennen aan die nieuwe samenstelling van hormonen in je bloed. De overgang begint niet bij iedereen gelijktijdig. Je kunt vóór je 45ste levensjaar in de overgang raken. Sommige overgangsklachten lijken op PMS klachten. In mijn praktijk ‘Nieuw Getij’ help ik vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarnaast kun je artikels lezen op deze site en maak ik e-boeken die jou kunnen helpen om je lichaam te begrijpen. 

In deze week van de zorg sta ik met advertenties in de krant. Kom je mij voor het eerst tegen en wil je een afspraak maken? Boek zelf een afspraak in.

Het is de week van de zorg! Wie zorgt er voor jou?

Overgangsconsulent Overgangsklachten vrouwenzorg Friesland Stef Boes